AİHM kararına rağmen Demirtaş’a Kobani iddianamesi!

Yayın tarihi: 30 Aralık 2020 Çarşamba 7:39 pm - Güncelleme: 31 Aralık 2020 Perşembe 8:35 am

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AİHM’in ‘derhal serbest bırakılması’ kararı verdiği Selahattin Demirtaş hakkında Kobani olaylarını gerekçe göstererek yeni bir iddianame düzenledi. İddianamede Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin olduğu öğrenildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani için 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 şüpheli hakkındaki iddianameyi tamamladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosunca hazırlanarak Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, 27’si tutuklu, 6’sı adli kontrollü, 75’i yakalamalı olmak üzere 108 şüphelinin olduğu öğrenildi.

İddianamede, 2 bin 676 mağdur müştekinin bulunduğu belirtili.

İddianamede tüm şüpheliler için, “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma”, “37 kez adam öldürme” ve “31 kez öldürmeye teşebbüs” başta olmak üzere çeşitli suçlardan ceza talep edildi.

Şüphelilerin ayrıca, “bayrak yakma” ve “Atatürk’ü Koruma Kanunu’na” muhalefet suçlarından da cezalandırılmaları istendi.

NE OLMUŞTU?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, geçtiğimiz günlerde dört yıldır Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili, geçtiğimiz yıl yaptığı duruşmayla ilgili kararını açıkladı. Büyük Daire, 2’ye karşı 15 oyla, Demirtaş’a yönelik ağır hak ihlalleri olduğuna hükmetti. AİHM kararında “Demirtaş’ın tutukluluğu hukuki değil siyasi gerekçelere dayanıyor”, “Serbest bırakılmaması, hakkındaki ihlal hükmünün devamı anlamına gelecek” ve “Demirtaş’ın ifade özgürlüğü de ihlal edildi” gibi ifadeleri yer aldı.