Mülteci sorunu büyüyor! Bulgaristan’dan Türkiye sınırına asker sevkıyatı… Yunanistan teyakkuzda

Yayın tarihi: 28 Şubat 2020 Cuma 12:16 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2020 Cuma 5:59 pm

Reuters’ın Türkiye’den üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin göçmenlere sınır kapılarına açtığını belirtmesi üzerine; Türkiye’de birçok farklı ülkeden göçmen İstanbul Esenler Otogarı’na akın etti. Bulgaristan Başbakanı Borissov, mülteci akını nedeniyle Türkiye ile olan sınıra asker sevkiyatı yaptığı bildirdi. Göçmenlerin sınır kapısındaki bekleyişi devam ederken bölgeye Yunanistan tarafından gaz bombası atıldı.

Sınırda hareketlilik! Yunanistan’dan mültecilere gaz bombalı müdahale

NTV, bu videoyu yayından kaldırdı: ‘Otobüsler bizi bedava getirdi’

Bulgaristan Başbakanı Borissov, mülteci akını nedeniyle Türkiye ile olan sınırda önlemlerin artırıldığını söyledi. İdlib’den gelen şehit haberlerinin ardından Türkiye, Suriye’den gelecek göçmenlerin Avrupa’ya geçişini engellememeye karar vermişti. Açıklamalardan sonra dün geceden bu yana göçmenler, sınır kapılarına yönelmeye devam ediyor.

Bulgaristan Savunma Bakanı tarafından yapılan açıklamada ise mülteci akınını engellemek için Türkiye ile olan sınıra 1000 asker göndermeye hazır oldukları ifade edildi.

Komşuda mülteci paniği! Yunanistan sınır kapısını otobüsle kapattı

Midilli adasına varan düzensiz göçmenlerin görüntüleri gelmeye başladı. Lastik botlardan inerek adaya ayak basanlar arasında çocuklar da var.

 

GÖÇMENLERE AVRUPA KAPILARI AÇILDI

Reuters haber ajansının üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, İdlib’den gelmesi muhtemel yeni göç dalgasının kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacak. Türk yetkili, alınan kararla ilgili sahil güvenlik ve sınır güvenliği ekiplerine gerekli talimatların verildiğini söyledi. Esad rejimi güçlerinin İdlib’de düzenlediği askeri operasyonlar nedeniyle yılbaşından bu yana yaklaşık 1 milyon Suriyeli yerinden edilmiş ve Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kalmıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.” ifadelerini kullanmıştı.

AB İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ GÖÇ ANLAŞMASI

2015’te Suriye’den Avrupa’ya yaşanan göç dalgalarının ardından, Avrupa Birliği ile Türkiye göçmen krizinin çözümü için bir mutabakata varmıştı.

Mart 2016’da yürürlüğe giren mutabakatla birlikte, kaçak yollarla Yunanistan’a geçen göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesine ve AB’nin Türkiye’ye geri gönderilen her bir göçmen karşılığında, hâlihazırda Türkiye’de bulunan bir göçmeni kabul etmesine karar verilmişti.

Yapılan anlaşmada ayrıca Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Suriyeli göçmenlere harcanmak üzere iki aşamada 6 milyar euro ödemesi kararlaştırılmıştı.

Eylül 2019’da konuyla ilgili bir değerlendirme yapan AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, “AB-Türkiye arasındaki göç mutabakatı sonuç vermeye devam ediyor. Mutabakat sayesinde düzensiz göç yüzde 91 azaldı.” diye konuşmuştu.

TÜRKİYE’DE 3.5 MİLYON SURİYELİ BULUNUYOR

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Bu rakam 2014 yılında 1.5 milyon, 2015’te ise 2.5 milyondu.

Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli göçmen sayısı Ocak 2020’de 14 bin 34 kişi artmıştı. Türkiye’deki 3.5 milyon Suriyeli göçmenin 1 milyon 660 bin 581’i 0-18 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. Kadınlar ve çocukları birlikte değerlendirince bu sayı 2 milyon 521 bin 416 kişiye ulaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye’den zorunlu göç ile ilgili konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Suriye’deki zorunlu göçün savaşın başından bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu söylemişti. Laerke, İdlib’de 2.8 milyon sivilin insani yardıma muhtaç durumda olduğunu belirtmiş ve çatışmaların şiddetlenmesi durumunda göç dalgasının büyüyebileceğini belirtmişti.

Türkiye Avrupa kapısını açtı! Mülteciler Yunanistan sınırına yürüyor

Türkiye’nin göçmenlere ‘açık kapı politikası’ uygulayacağının duyulmasının ardından Edirne’de gece yarısından itibaren Avrupa ülkelerine geçmek isteyenlerin hareketliliği yaşanmaya başladı. Sabaha karşı aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 göçmen, Yunanistan’a gideceklerini belirterek, Karaağaç Mahallesi’nden Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’na yürüdü.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ise bir grup göçmen, Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’na yürüdü.

Kapıkule’de yaşanan yoğunluk üzerine bazı göçmenler, yolların dışında tarlaları kullanarak, Yunanistan’a gitmek için Pazarkule Sınır Kapısı’na yöneldi. Tarlalar ve ara yolları da kullanan göçmenlerin sınıra yürüyüşü sürüyor.

Yunanistan sınır kapısını otobüsle kapattı

MİNİBÜSLERLE EDİRNE’YE GİDİYORLAR

Zeytinburnu’nda toplanan göçmenler, tuttukları minibüsler ve taksilerle Edirne’ye doğru yola çıktı.

MERİÇ NEHRİ YATAĞINI YÜRÜYEREK GEÇTİLER

Sınıra yürüyen göçmenlerin Meriç Nehri yatağını geçtiği anlar kameraya yansıdı.

 

İzmir ve Çanakkale’de de gece saatlerinde göçmen yoğunluğu devam etti.