Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi

Yayın tarihi: 27 Nisan 2024 Cumartesi 1:36 am - Güncelleme: 27 Nisan 2024 Cumartesi 12:29 pm

TELE1 Haber Merkezi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarını engellemek ve bu konudaki tereddütleri gidermek amacıyla yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, lokanta ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte de KDV’yi yüzde 10 olarak hesaplayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayınlandı.

Düzenlemeye göre hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV’yi yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) şeklinde hesaplayacak.

1 MAYIS’TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Tebliğ’de şu ifadeler yer aldı:

“26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.4.) bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)”, “(%18)” ibareleri “(%20)” şeklinde değiştirilmiş, aynı Tebliğin (III/B-2.4.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölümün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.

“Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında %10 (alkollü içeceklerde %20) oranında KDV hesaplanır.”

Tebliğ, ikinci maddede yer alan “Bu Tebliğ yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe girer” ifadeleri gereği 1 Mayıs Çarşamba günü yürürlüğe girecek.

ŞİMŞEK: KDV ARTIŞI YAPILMADI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu düzenlemede vergi artışı olmadığını söyledi. Şimşek, “KDV artışı yapılmadı! İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı. Bu konuda hassasiyet gösteren ve bizlere bilgi veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gıda ürünlerinde KDV artırılacak endişesi

 

Kaynak: HABER MERKEZİ