Sinan Oğan’ın “Kılıçdaroğlu birdenbire sığınmacı kartını açtı” iddiası yalan çıktı!

Yayın tarihi: 26 Mayıs 2023 Cuma 5:14 pm - Güncelleme: 26 Mayıs 2023 Cuma 5:14 pm

Erdoğan’ın “Cumhur İttifakı’nın elemanı” dediği Sinan Oğan’ın Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu‘na yönelik, “Şimdi görüyorum ki mesela sayın Kılıçdaroğlu birdenbire sığınmacı kartını açtı. Bakınız. İki aydır sahadayız. İki aydır sahada sayın Kılıçdaroğlu’ndan tek bir kelime duymadık” sözleri teyit.org tarafından yalanlandı.

AKP’li  Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhur İttifakı’nın elemanı” dediği Sinan Oğan, dün TRT Haber’de katıldığı canlı yayında gündeme dair konuştu.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik, “Şimdi görüyorum ki mesela sayın Kılıçdaroğlu birdenbire sığınmacı kartını açtı. Bakınız. İki aydır sahadayız. İki aydır sahada sayın Kılıçdaroğlu’ndan tek bir kelime duymadık. Altılı Masa aylarca, yıllarca toplandı bir araya geldi, defalarca bir sürü protokoller konuştu” ifadelerini kullanan Sinan Oğan’ın bu iddiasını teyit.org yalanladı.

Kılıçdaroğlu Hatay’da: Sahtekardan Cumhurbaşkanı olmaz!

SEÇİMDEN YILLAR ÖNCE DE AYNI VAATLERİ VERMİŞ

teyit.org’un sitesinde yer alan araştırmaya göre; Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ilan edilmesinden çok önce kaçak sığınmacılara dair uyarılar yapmaya ve konuyu gündeme getirmeye başladı.

Temmuz 2021’de resmi Twitter hesabından, iktidar olmaları durumunda Suriyelilerin iki yıl içinde memleketlerine geri gönderileceklerini söyleyerek “Bu iktidarımızın en önemli beş önceliğinden biridir” ifadelerine yer verdi.

Kılıçdaroğlu yine Ağustos 2021’de, Habertürk kanalına verdiği söyleşisinde, 2021 Ekim ayında Aydın’da da yaptığı konuşmada Suriyelilerin iki yıl içinde gönderileceğini kaydetti.

Afgan sığınmacılar konusuna da değinen Kılıçdaroğlu Avrupa’nın tutumunu eleştirdikten sonra “Şimdi de Afgan seline tutulduk. Ankara, İstanbul seçimlerinde iki oy için ağzına ülke bekasını sakız edenler gerçek beka sorunu karşısında tek kelime dahi etmiyorlar” ifadelerini kullandı.

2022 yılının Ocak ayında Hatay’da yaptığı konuşmada ise Kılıçdaroğlu, “En geç 2 yıl içinde Suriyeli kardeşlerimizi davulla zurnayla kendi ülkelerine yolcu edeceğiz” şeklinde konuştu.

ADAYLIK SONRASI DA SIĞINMACILARLA İLGİLİ TUTUMU AYNI

Altılı Masa Kemal Kılıçdaroğlu’nu 6 Mart 2023’te, Saadet Partisi Genel Merkezi önünde yapılan açıklamayla Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ilan etti. Bu tarihten sonra da Kılıçdaroğlu sığınmacılarla ilgili çok sayıda demeç verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Hatay’ın Reyhanlı ilçesini ziyaret eden Kemal Kılıçdaroğlu burada, “ırkçılık yapmadan Suriyelilerin iki yıl içinde geri gönderileceği” beyanında bulundu. Aynı şekilde İran ve Afganistan’dan gelen mülteciler için de “Hiçbir ülkeye, vatandaşa, daha doğrusu hiçbir yabancıya karşı ön yargımız yok ama biz kendi ülkemizde özgürce yaşamak istiyoruz. Kendi ülkemizin demografik yapısının değişmesini istemiyoruz” dedi.

25 Nisan 2023’te gerçekleşen Eskişehir mitinginde ise sınır güvenliğinden bahseden Kılıçdaroğlu, “Bizim sınırlar neden yol geçen hanı, 3 milyon 600 bin Suriyelinin bizim ülkemizde ne işi var? Biz Suriyeli kardeşlerimizi Bay Kemal’in sözüdür, en geç iki yıl içerisinde kendi ülkelerine, ırkçılık yapmadan göndereceğiniz” şeklinde konuştu.

14 Mayıs seçimlerinden sadece 11 gün önce ise “Sığınmacılar. Kaçaklar” başlığıyla Twitter hesabından bir video paylaştı ve sığınmacılarla ilgili son kez karşınızdayım diyerek konuşmasına başlayan Kılıçdaroğlu ülkenin kaynaklarından, Irak ve Suriye’deki susuzluk ve kıtlık tehlikesinden bahsetti. Bu videoda Kılıçdaroğlu, ülkemizin bunu kaldıramayacağını söyleyerek önlem alınmazsa sonuçların Türkiye ve çevresini aynı zamanda Avrupa’yı da etkileyeceğini belirtti.

MİLLET İTTİFAKI’NIN ORTAK MUTABAKAT METNİ’NDE SIĞINMACILAR

Millet İttifakı partileri 31 Ocak 2022’de Ortak Politikalar Mutabakat Metnini duyurdu. Dokuz ana başlıktan oluşan metnin Göç ve Sığınmacı Politikaları alt başlığında, sığınmacılarla ilgili şu maddeler yer alıyor:

– Göç İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere sığınmacılarla ilgili kurumları yeniden yapılandıracak, yönetim ve personel altyapılarını güçlendireceğiz.

– Düzensiz göçün kaynağı olan ülkelerle Geri Kabul Anlaşmaları yapacağız.

– Türkiye’ye bir “tampon ülke” muamelesi yapılmasına izin vermeyeceğiz.

– Sınırlarımızı elektro optik kuleler, aydınlatma sistemleri, gece görüşlü kameralar, insansız hava araçları, entegre güvenlik sistemleri ve gerekli hallerde duvarlarla tahkim edecek, kaçak geçişlere kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

– Geri gönderme merkezlerinin sayılarını ve kapasitelerini artıracağız.

– Gayrimenkul, devlet borçlanma senedi, yatırım fonu satın alınması ya da döviz cinsi mevduat ya da bireysel emeklilik hesabı açılması karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi uygulamasına son vereceğiz.

– Sığınmacıların mahalle, ilçe ve il bazında kontrolsüz yoğunlaşmalara erişmesine veya gettolaşmaya izin vermeyeceğiz.

– Geçici Koruma Altındaki Suriyeli’lerin güvenli ve iç hukukumuz ile uluslararası hukuka uygun biçimde mümkün olan en kısa sürede ülkelerine geri dönmelerini sağlayacağız.