Sıfır telefon almak hayal oldu! Yurttaş çözümü ikinci elde buldu

Yayın tarihi: 3 Eylül 2022 Cumartesi 9:03 am - Güncelleme: 3 Eylül 2022 Cumartesi 9:03 am

Kur artışı nedeniyle elektronik cihaz yenilemek neredeyse imkansız hale geldi. Yurttaş çözümü ikinci el yenilenmiş telefonda buldu.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre, Kur artışıyla sıfır cep telefonlarının fiyatları en az üçe katlandı. Servet değerinde olan akıllı telefonlara ulaşmak artık hayal. Türkiye’de Ocak-Mart 2022 döneminde akıllı cep telefonu satışları geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 azalarak 1 milyon 992 bin adede geriledi. Yurttaş artık elindeki telefonu tamir ederek kullanım süresini de uzattı. Ortalama 1.7 yılda cep telefonu değişimi yapılan Türkiye’de şimdi bu süre 3 yılı aştı.

6 MİLYONU AŞACAK

Geçen yıl 5 milyon adet ikinci el telefon satılırken bu yılki ikinci elde satış adedinin 6 milyonu aşması bekleniyor. 2021’de orta segment sıfır bir telefon, ortalama 3 bin TL bandında seyrederken bu yıl aynı klasmandaki bir cihaz en az 6 bin 500 TL’ye satılıyor. Şu anda ikinci el ve yenilenmiş cep telefonlarında ortalama fiyat 4 bin 500 civarında. Şu anda üst segment akıllı telefonların Türkiye’deki sıfır fiyatları 30 bin TL’yi aşıyor.

En popüler yenilenmiş cihazlar ise iPhone XR, iPhone 11, iPhone 8 ve Samsung Galaxy S serisi.

Gelecek 3-4 yılda Türkiye’de aylık 250 bin adet cihaz yenilenmesi bekleniyor. Yenilenmiş akıllı telefonlar yüzde 1 KDV ve 1 yıl garanti kapsamında satılıyor.

Yerli mobil ürün markası General Mobile, kurduğu “Yenileme Merkezi”ne gelen ürünlerin, tamir, iyileştirme ve güncellenmesinin ardından 12 ay garanti ile tüketicilere satışına başladı. Yenileme merkezi ile son yıllarda teknolojik ürünlerdeki fiyat artışından etkilenen tüketicilere daha uygun fiyata garantili ürün sahibi olma olanağı sunulacağı ifade edilen açıklamada görüşlerine yer verilen General Mobile Satış Sonrası Hizmetler ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arslan Yılmaz, “Kullanım ömrünü tamamlamayan ikinci el teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasıyla, israfın ve çevreye verilen zararların azaltılması imkânlarını da bulabileceğiz” dedi.

Tüketicilerin eski telefonunu satarken de yenilenmiş bir telefon alırken de Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı bir yenileme merkezini tercih etmesi en önemli ve güvenilir seçeneklerin başında geliyor. Tüketici sıfır telefon alırken hangi haklara sahipse yenilenmiş telefon aldığında da aynı haklara sahip oluyor. Bu da tüketiciyi güvence altına alan önemli bir husus.

İkinci el araç satışlarında panik başladı

YENİLEME PAZARI DAHA DA BÜYÜYECEK

Mobilfon Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Lütfi Soylu da “Sıfır telefon satışları azalırken yenilenmiş telefonlara olan talebin arttığını anlatarak “Küresel emtia fiyatlarının yükselişi, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar, çip krizi, bireysel gelirlerde görülen düşüş üretici ve tüketicileri alternatif arayışlara yöneltiyor. Enflasyondaki artış, satın alma gücündeki düşüş ve yükselen yeni akıllı telefon fiyatları tüketicinin gözünü yenilenmiş telefonu pazarına çevirmesini sağladı. Yenileme, kullanılan ürünlerin ekonomik ömürlerini artırarak israfı engelliyor. Yakın gelecekte yenileme anlayışının dünya çapında daha da yaygınlaşacağını ve yenileme sektöründen çok daha fazla bahsedeceğimizi kolaylıkla öngörebiliriz” diye konuştu.