Seçim güvenliği çalışmaları hızlandı! 200 bin sandıkta müşahit görevlendirilecek

Yayın tarihi: 11 Ekim 2022 Salı 6:13 am - Güncelleme: 11 Ekim 2022 Salı 6:13 am

İlknur Karadeniz-TELE 1 ÖZEL

Türkiye’nin kaderini belirleyecek 2023 seçimleri için geri sayım başladı. Seçimler beraberinde seçim güvenliği tartışmalarını da getirdi. Siyasi partiler ve sivil inisiyatifler çalışmalarına başladı.

Seçimin bir an önce yapılması beklentisinin yanında seçim güvenliğinin sağlanması da muhalefetin öncelikleri arasında. İstanbul ve Ankara seçimlerini kazanan muhalefet, bütün sandıkları takip etmek için bir dizi hazırlık yapmış durumda. Son seçimlerde müşahit kampanyası başlatan Oy ve Ötesi de çalışmalarını tamamlamak üzere.

Son seçim anketi yayımlandı! Cumhur İttifakı eridi

Peki siyasi parti temsilcileri ve sivil inisiyatifler 2023 seçimlerine hazır mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, HDP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Deva Partisi Sözcüsü İdris Şahin ve Oy ve Ötesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun, seçim güvenliği hazırlıklarını TELE1’den İlknur Karadeniz’e anlattı.

CHP: ATAMA LİSTELERİ OLUŞTURULDU

Atama ve havuz liste çalışması yaptıklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “Sandık görevlilerini atama çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu kişilerin eğitim alıp almadığına bakıp almadıysa eğitim almasını sağlıyoruz. Atamaların ve havuz listelerinin yüzde 99.9’u tamamlanmış durumda. Seçmen listeleri ve sandık sayıları belli olduğu zaman kişileri gerçek görev yerlerine atamış olacağız. Bir yandan da sandık görevlilerimizin kullanacağı bilgisayar yazılımlarının da çalışmalarını sürdürüyoruz. Sahte seçmenler var mı, ne kadar yabancı seçmen var buna göre analizlerimizi adım adım sürdürüyoruz. Bunun dışında seçim güvenliğinin sağlanabilmesi için kamuoyu oluşturulması noktasında çalışan sivil toplum örgütleriyle tecrübelerimizi paylaşıp fikir alış verişinde bulunuyoruz. Yurt dışı birliklerinden sorumlu genel başkan yardımcımızın koordinatörlüğünde oradaki sandık görevlilerinin atamasını sağladık ve oyların takibini orada da sürdürüyor olacağız. Kamuoyunda seçim güvenliği sadece teknolojiyle çözülecek gibi bir algı var ama bizim seçim sürecimiz gizli oy açık tasnifle gerçekleşen bir seçim süreci. Her sandıkta en az bir CHP’linin görev yapmasını ve ıslak imzalı tutanağı ilçe başkanlığına iletmesini sağlıyor olacağız” dedi.

HDP: DİĞER PARTİLERLE SEÇİM GÜVENLİĞİ ÇALIŞMASI YÜRÜTMEYE AÇIĞIZ

Seçim güvenliği konusunda diğer muhalefet partileriyle ortak hareket etmeye her zaman açık olduklarını belirten HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki ise çalışmalarını şu sözlerle anlattı: “Seçim kurullarında görev alacak arkadaşlarımızı, eğitimler alacak ve kurullarda görev alacak kişileri şimdiden belirlemeye çalışıyoruz. Seçmen kütüklerini takip edeceğiz, seçim tarihinde belli adreslere seçmenler taşınmış mı taşınmamış mı yakından takip edeceğiz. Diğer partilerle ortak hareket etmeye açığız. Bu sadece tek bir siyasi partinin takip edebileceği bi durum değil, birlikte hareket etmek gerekiyor. Özellikle etkili olduğumuz yerler var ve buralarda daha çok görevli bulundurmak bizim için mümkün. Ülke çapında bir seçim güvenliği çalışması yürütmek bütün partilerin ortak çalışma yürütmesiyle sağlanabilir.”

OY VE ÖTESİ: HEDEFİMİZ 100 BİN GÖNÜLLÜ

Oy ve Ötesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun, seçimlerde sahada olacaklarını ifade etti ve şunları ekledi: “Yeni bir yazılım hazırlıyoruz. Seçim gecesi gelen verileri çok hızlı şekilde toplayıp dijitalize edeceğiz. Şu ana kadar 5-6 partiyle görüştük. Şimdilik merkez bazlı ilerliyoruz ama kasım-aralık gibi il, ilçe ve bölgesel bazlı görüşmelerimiz olacak. Partilerin oradaki yapılarına göre eğitim ve destek vermek amaçlı çalışmalarımız olacak. Seçim takvimi açıklandıktan sonra kayıtlarımızı açacağız ve kayıt toplamaya başlayacağız. Hedefimiz 100 bin üzeri gönüllüyle sahada olmak. Partilerin eğitim talepleri olduğunda o bölgede eğitimler düzenleyip partileri de davet edeceğiz. Eğitimimiz ‘Sandık nedir?’den başlayıp kanundaki detaylara kadar anlatan 3-3.5 saat süren teferruatlı bir eğitim. Bu eğitimlere gönüllü olarak herkes katılabiliyor”

DP: TÜM PARTİLER KADROLARINI ORTAYA KOYACAK

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, seçim güvenliğine yönelik çalışmalarını şöyle detaylandırdı: “Şu an her parti kendine dönük çalışma yapıyor. Herkes il bazında müşahit listeleri ve kadroları oluşturuyor, eğitimlere başlandı. Avukat kadroları oluşturuyoruz. Seçim startı verildiğinde bütün partiler iş birliği yapacak. Herkes kadrolarını ortaya koyacak, hangi ilde destek lazımsa her parti oraya destek verecek. Şu anki süreçte de her parti kendi teşkilatına dönük kadrolar oluşturuyor”

DEVA PARTİSİ: 200 BİN SANDIKTA MÜŞAHİT GÖREVLENDİRECEĞİZ

Seçim güvenliğine dair destek olmak isteyen sivil toplum örgütlerinden ve herkesten destek beklediğini söyleyen DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, çalışmalarını şöyle anlattı: “Seçim Güvenliği Komisyonu çalışmalarını tamamladı ve rapor halinde kamuoyuyla paylaştık. Sonrasında da belirli konularda gündem olması halinde yan yana gelme kararı alındı. Her parti kendi içinde sandık güvenliğiyle ilgili eğitimlere başladı. Biz de deva partisi olarak önce ege bölgesinde sonra Doğu Anadolu bölgesinde olmak kaydıyla birer haftalık arayla eğitimlerimizi tamamlıyoruz. Adil seçim platformu ve oy ve ötesi gibi birçok sivil toplum kuruluşuyla gerekli görüşmeleri yapıyoruz. 200 bin sandığın 200 bininde de müşahit görevlendireceğiz”

Son anket sonuçları açıklandı! Erdoğan tüm adaylara kaybediyor!