Saray’dan veri sızıntısı iddialarına “teknik” açıklama

Yayın tarihi: 16 Haziran 2023 Cuma 2:56 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2023 Cuma 2:56 pm

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Daire Başkanı Salih Talay, yurttaşların kimlik verilerinin sızması iddialarıyla ilgili, “Bu verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı’ndan çalınmış olması mümkün değil” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay e-Devlet Kapısı’nda veri sızıntısı iddialarına ilişkin Türksat Gölbaşı yerleşkesinde açıklama yaptı.

Son dönemde “85 milyon kişinin e-Devlet verisinin çalındığına” ilişkin iddiaların ortaya atıldığına işaret eden Talay, halihazırda e-Devlet Kapısı kullanıcısı sayısının 63 milyon olduğunu bunun da iddiaların asılsız olduğunu gösterdiğini söyledi.

Veri sızıntısı skandalı! 85 milyonun e-Devlet bilgileri çalındı

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Talay, e-Devlet’in vatandaşların kamu hizmetlerine ulaşmaları noktasında bir geçiş kapısı niteliğinde olduğunu dile getirerek, “Sistemde, kullanıcılara ilişkin profil bilgileri ve kullanıcı hesapları dışında herhangi bir veri tutulmuyor. Dolayısıyla bu verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı’ndan çalınmış olması mümkün değil.” dedi.

İDARİ VE HUKUKİ SÜREÇ

Çalındığı iddia edilen verilerin satışa çıkartıldığı web sitelerini incelediklerinde, söz konusu sitelerin ağırlıklı olarak oltalama içerikli siteler olduğunu gördüklerini belirten Talay, “Siteye kayıt olmak ve bilgi paylaşmak vatandaşlarımız açısından büyük bir risk oluşturuyor. Dijital dünyaya aktardığımız veriler kaybolmuyor. Geçmişte saldırganlar tarafından değişik kaynaklardan, ağırlık olarak da oltalama saldırısı tekniğiyle elde edilmiş veriler, değişik dönemde tekrar tekrar dolaşıma sokuluyor” ifadelerini kullandı.

Talay, yaşanan son olaya ilişkin hem idari hem de hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.

Kişisel veri skandalına sessiz sedasız soruşturma! 1 kişi tutuklandı