Veri sızıntısı skandalı! 85 milyonun e-Devlet bilgileri çalındı

Yayın tarihi: 9 Haziran 2023 Cuma 3:18 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2023 Cuma 8:49 pm

İnternet üzerindeki siteler ve Telegram grupları aracılığıyla, Türkiye’deki 85 milyon yurttaşın e-Devlet üzerindeki bilgilerinin hacklendiği ve bu bilgilerin tamamının satışa sunulduğu iddia edildi. Söz konusu veri sızıntısıyla ilgili TELE1’e konuşan Bilişim Uzmanı Füsun Sarp Nebil, “Nereden çalındı bu bilgiler henüz bilmiyoruz. Ocak ayında Nüfus İdaresine 20 yıldır yazılım yapan Kale yazılım firması el değiştirdi. Firmayı Global IT diye bir firma satın aldı. Acaba o arada bir şey mi oldu merak ediyoruz. Devletin bir an önce araştırıp açıklaması lazım” dedi.

Türkiye’de yeni bir ‘veri sızıntısı’ skandalı patlak verdi. İnternet üzerinde S****.live adresli bir sitede ve bazı Telegram gruplarında 85 milyon vatandaşın e-Devlet üzerindeki bilgilerinin ücret karşılığında satıldığı iddiası, sosyal medyada gündem oldu.

Üyelik modellerine göre; vatandaşların TC kimlik numarası, ikametgâh, GSM, eğitim, soy ağacı, medeni durum, eğitim ve sağlık bilgilerinin satışa sunulduğu öğrenildi. İnternet korsanları, tüm bu bilgilere kısa bir sorgulama ile ulaşılabileceğini vadediyor.

Tele1.com.tr, Telegram üzerinde kişisel veri satışı yaptığını belirten grupları araştırdı. Gruplarda paylaşılan mesajlarda, üyelik ücretleri  bilgisi yer alıyor. Ödeme karşılığında ise yalnızca isim soyisim bilgisiyle dahi vatandaşların tüm kişisel verilerine ulaşılabileceği ifade ediliyor.

İşte o gruplar:

Yaşanan skandalın ardından Bilişim uzmanı Füsun Sarp Nebil, TELE1’e konuk oldu. Canlı yayında veri sızıntısına ilişkin bilgi veren Nebil, bu sızıntının diğer hack olaylarından farklı olduğunu vurgularken, ilgili kamu kurumlarının bir an önce açıklama yapması gerektiğini vurguladı.

Nebil şunları söyledi:

“NÜFUS İDARESİ’NİN YAZILIMINI YAPAN FİRMA EL DEĞİŞTİRDİ”

“Bugün sabah yayınlandı. Olayı araştırıyorum. Zaten çalınan çok veri tabanları vardı. Bu çok yeni gözüküyor. Nereden çalındı bu bilgiler henüz bilmiyoruz. Ocak ayında Nüfus İdaresine 20 yıldır yazılım yapan Kale yazılım firması el değiştirdi. Firmayı Global IT satın aldı. Acaba o arada bir şey mi oldu merak ediyoruz. Devletin bir an önce araştırıp açıklaması lazım.”

“KİM UYGULAMASINDAN SIZMIŞ OLABİLİR”

“İçişleri Bakanlığı’nın KİM uygulaması da var. Nüfus İdaresi İçişleri Bakanlığı’nın altındaki bir yapı. Dolayısıyla buralardan bir yerlerden sızmış gibi gözüküyor. Büyük bir açık var şu an. Devletin bir an önce araştırıp nereden sızdığını açıklaması lazım.”

“TELEFON DOLANDIRICILIĞINDA KULLANILABİLİR”

Nebil, “Bu bilgilerle neler yapılabilir” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

En başta aklıma gelen telefon dolandırıcılığı yapılabileceği. Genellikle polis olarak kendilerini tanıtıp sizinle ilgili bilgileri vererek polis olduğuna ikna ediyor kendini. Burada çok tehlikeli bir veri görüyorum: Tapu bilgileri. Dünyada da tapuyla ilgili dolandırıcılıkları duyuyoruz. Dolayısıyla bu bilgilerin her biri çok önemli ve tehlikeli. Önümüzdeki dönem herkesin telefon dolandırıcılıklarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

E-Devlet hacklendi, milyonlarca vatandaşın bilgileri sızdı iddiası