Salim Şen: Temel hak ve özgürlükler referanduma götürülemez

Yayın tarihi: 24 Ekim 2022 Pazartesi 11:03 pm - Güncelleme: 24 Ekim 2022 Pazartesi 11:37 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başörtüsü konusunda referandum önerisini değerlendiren Hukukçu Salim Şen TELE1’de yayınlanan Açıkça programında, “Temel hak ve özgürlükler referandum konusu olamaz” dedi.

TELE1’de yayımlanan Açıkça programında konuşan hukukçu Salim Şen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü çıkıcından sonra başlattığı referandum çağrısını değerlendirdi. Şen, “Erdoğan ‘bunun yanına bir de aileyi ekleyelim. Sapkın akımların dayatmalarına karşı aileyi kuruyalım’ diyor. Bunu bir özgürlük gibi sunan Erdoğan aslında tam bir yasakçılığın nefret söyleminin anayasal hale gelmesini talep ediyor” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan’dan başörtüsü için referandum çağrısı!

“HAYIR ÇIKSA NE OLACAK”

Şen, başörtüsü yasa teklifinin olası bir referanduma götürülmesinin tehlikelerini ise, “Kıyafet özgürlüğünü anayasanızda herkese bir hak olarak koymuşsanız bunun detaylarına inecek bir düzenleme laik ülkede ayrımcı bir düzenlemeyi getirir. Bunu kısıtlayıcı bir anayasa düzenlemesini özgürlük gibi sunmak aklımızla alay etmektir. Belirli bir kesimin onun özgürlüğünü ve yaşam biçimini sınırlandırıp onu ortadan kaldırmaya yönelik düzenleme özgürlük olarak getirilemez. Hiç bir özgürlük gibi o da referanduma sunulamaz. Çünkü hak ve özgürlükler tek bir bireye ait haklardır. 84 milyonun buna karşı olması hiç bir şey değiştirmez. Bu evrensel bir kaidedir. Temel hak ve özgürlükler referandum konusu olamaz. Kıyafet özgürlüğü üzerinden referanduma götürülemez. Özgürlükler aleyhinedir. Hayır çıksa ne olacak? Kabul mu edilecek?” ifadelerini kullandı.