Salim Şen’den Erdoğan ve Türk Telekom vurguncusu Hariri görüşmesine tepki: Yanında bir hırsız oturuyor

Yayın tarihi: 1 Kasım 2022 Salı 11:23 pm - Güncelleme: 1 Kasım 2022 Salı 11:23 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom vurgunuyla bilinen Lübnanlı Saad Hariri ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye tepki gösteren Hukukçu Salim Şen, TELE1 ekranlarında yayınlanan Açıkça programında Erdoğan’a seslenerek “Bir buçuk yıl içinde iki kere ağırladığınız bu adam bu ülkenin 25 milyar dolarını çaldı.” dedi.

Türk Telekom vurgununa adı karışan ve Türkiye’den kaçırdığı 25 milyar dolar ile bilinen Saad Hariri, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. Basına kapalı gerçekleştirilen bu görüşme TELE1’de yayınlanan Gazeteci Gökmen Karadağ ile Hukukçu Salim Şen’in sunduğu ‘Açıkça’ programında da tartışıldı.

Salim Şen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımcısı Fuat Oktay’a seslenerek şu ifadeleri kullandı:

“84 MİLYONA AÇIKLAMAK ZORUNDASINIZ”

“Fuat Oktay’a sormak istiyorum. Bu ülkenin 25 milyar dolarını bu tarz üç kağıt işlemleriyle, dolambaçlı yollarla, bankaları çarparak, Telekom’un varlıklarını yok ederek malını mülkünü elden çıkarıp temettü olarak dağıtılan paraları da yurt dışına kaçırırken hiç mi fark etmediniz. Sizin göreviniz neydi orada? Bu ülkenin Türk Telekom üzerindeki haklarını korumak mıydı yoksa Hariri’nin bu faaliyetlerine göz yummak mıydı? Bunu 84 milyona açıklamak zorundasınız. Niçin siz 14 sene orada yönetim kurulu üyesiyken bütün bu usulsüzlükler, yolsuzluklar, hırsızlıklar gerçekleşti? Bunun için ne yaptınız? İlgili makamlara müracaatınız oldu mu? Sizi oraya görevlendiren Erdoğan’a herhangi bir müracaatınız oldu mu? Olmadıysa siz de bu yolsuzluktan sorumlusunuz. Oldu ise bunu açıklayın.”

“ERDOĞAN, YANINDA BİR HIRSIZ OTURUYOR”

Hariri’nin Türkiye’ye ne için gelip gittiğini sorgulayan Şen, şöyle konuştu:

“Erdoğan, yanında bir hırsız oturuyor. Bu hırsız ikinci keredir geliyor. Bir buçuk yıl içinde iki kere ağırladığınız bu adam bu ülkenin 25 milyar dolarını çaldı. Her gelip gittiğinde törenlerle uğurladığınız bu kişiye bir de irade-i itibar yapıp itibarını yükseltiyorsunuz. Basına kapalı bu toplantılarda ne konuşuyorsunuz bunu da bilmiyoruz. Buradaki gündem ne? Bu adamın önemi ne? Bu adam bu ülkeyi soymuş olmasına rağmen sürekli bu şekilde ağırlanıyor. ABD 136 milyon dolar vergi kaçırdığı için Sezgin Baran Korkmaz’ı eliyle koymuş gibi aldı yargılıyor. Peki, sen söke söke alabiliyor musun bizim hakkımızı bundan? Biz kimden bekleyelim bunu.”

NE OLMUŞTU?

TÜRK TEELKOM VURGUNU

Türk Telekom’un yüzde 55 hissesi, 15 yıl önce 6.5 milyar dolara Lübnanlı Hariri ailesinin ve Suudilerin ortak olduğu Oger Telekom’a satılarak özelleştirildi.

Satışla birlikte Türk Telekom’la sonradan adı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olan Telekomünikasyon Kurumu arasında bir imtiyaz anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla devlete ait olan bütün iletişim şebekesi ve teçhizatı 21 yıllığına Oger’e devredildi.

Sözleşme sonunda Oger, şebeke ve teçhizatı kullanılabilir halde ve şirketi de borçsuz bir şekilde devlete iade edecekti. Ancak Oger Telekom ise 13 yılın ardından milyarlarca dolar batık kredi bırakarak Türkiye’yi terk etti.

ADIM ADIM SOYGUNUN PERDE ARKASI

– Türk Telekom’un yüzde 55’i, Suudi bağlantılı Lübnanlı Hariri ailesine satıldığında borcu yoktu ve kasasında 2 milyar dolar vardı. 2005-2015 arasında 14 milyar dolar net kâr elde etti. 2016’ya dek 12,6 milyar dolar temettü ödendi. Hariri’nin Oger şirketi bunun 7 milyar dolarını aldı.

– Aynı zamanda Oger, Türk Telekom’u borçlandırmaya da başladı. Satılırken borçsuz şirket 2016 sonu itibariyle 3,5 milyar dolar borca batırıldı. Üstelik bu borçlar dövize bağlı ve değişken faizli haldeydi.

– Bu arada Hariri’nin Oger şirketi, özelleştirme parasını da ödemedi. Sadece ilk 1,4 milyarlık ilk ödemeyi ve sonraki 600 milyonluk iki taksiti 2013’te ödedi. Yani 7 milyar temettüyü ve kasadaki 2 milyar lirayı kasasına koydu ama borcunun yarısını bile ödemedi.

– Oger, Telekom’un çoğunluk hissesini satın aldı, satın alma parasını ödemedi, üstelik hem şirketin içini boşalttı, hem de ayrıca boğazına kadar borçlandırdı.

– Oger, özelleştirme bedelini ödeyecek parayı yurt dışından borç olarak aradı ama bulamadı. Bunun üzerine Türk bankalarına Oger’e 4,75 milyar dolar borç verdirildi.

– Hariri’nin Oger’i sırasıyla hem devleti, hem satın aldığı şirketi, hem de Türk bankalarını soydu.

CHP’den Erdoğan-Hariri görüşmesi sonrası dikkat çeken açıklama