CHP’den Erdoğan-Hariri görüşmesi sonrası dikkat çeken açıklama

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 7:24 am - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 7:24 am

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger, Erdoğan- Hariri görüşmesi sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

CHP Parti Meclisi üyesi Erdal Aksünger, Erdoğan- Hariri görüşmesi sonrası sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Aksünger’in açıklamaları şöyle:

1-Türk Telekom Hariri Türkiye’ye geldi. Erdoğan İle çekilen fotoğrafa bakınca Bu ülkenin bir vatandaşı olarak hicap duydum.. Resmen bir soygun gerçekleştirdiler ve elini, kolunu sallayarak gittiler. Erdoğan’da bir şey olmamış havasında Bakalım neler olmuş !

2-Yıl 1993 . Türk Telekom için konuşulan rakam 30-40 milyar dolar arası. 2004’te 2.2 milyar TL net kârı olan bir kurumdu. Devirden önce üst üste 4 yıl en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen Türk Telekom, 2005 yılında da devredildiği Kasım ayına kadar kasasını doldurmuştu.

3-2005’e gelindiğinde kasasında 2 milyar dolara yakın parası vardı.. 60 bin çalışanı, mal varlığı kabarık olan kurumun %55’i 2005 yılında “Babalar gibi satarız” diyen AKP tarafından Lübnanlı Hariri ailesinin sahibi olduğu Oger Telekom’un şirketi Otaş’a 26 yıllığına satıldı

4-Toplam rakam 6,5 milyar dolar olarak belirlendi . Üstelik bu paranın %20’si peşin, geri kalan, beş taksitte ödenecekti ! Peşinat Türk Telekom’un kasasında duruyordu zaten ! Öte yandan devredildiğinde 60 bin olan çalışan sayısı 20 bine düşürüldü.

5-Alcağına almıştı ama taksitleri ödemiyordu. Ortada Para yoktu ! Bankalara başvurdu! 2007 yılında 4.3 milyar dolarlık kredi alarak, borcunu 4 yıl erken kapatıp hisselerin sahibi oldu. Yani 2 milyar dolar kasadan,4,3 milyar da Bankalardan verilmişti.

6-Burada garip olan Bankalar bu krediyi neden verdi ? Hazine garantisi var mıydı ? Çünkü Telekom hisselerini rehin gösterdi ! Sözleşmeye göre böyle bir şey yapamazdı. Nasıl oldu ! Bilen yok !

7-Fakat kredileri de ödemiyordu ! 2005’den 2013 yılına kadar 11.4 milyar dolar kâr elde etti. Bu kârın 6.3 miyar doları, hisselerin yüzde 55’inin sahibi Hariri’nin kasasına gitti. Ama kimseye para ödemiyordu ! Çayın taşıyla, çayın kuşunu vurdu !

8-Bu arada kendisinde kiralık gibi görünen bir çok arsa,bina,eğitim tesisi ve taşınmazı da sattı. Rakam muamma ! 2013’e gelindi Borçlar birikmişti. Krediler ödenmiyordu.

9-AKP’nin de iteklemesi ile, üç büyük banka (Akbank, İş Bankası ve Garanti) şirkete 4 milyar 700 milyon dolarlık kredi açtı. Bu arada Mecliste konu İle ilgili Muhalefetin verdiği önergeler AKP’nin çoğunluk oylarıyla reddediliyordu.

10-Bol maaş alan AKP’nin atadığı yönetim kurulunun keyfi hiç bozulmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türk Telekom yönetim kurulu başkan yardımcısı görevdeydi. Cumhurbaşkanı Danışmanı Sefer Turan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut ve Fahri Kasırga Yön. Kurulu üyeleri

11-Yıl 2016 oldu.. Oger, kredileri ödemediği gibi 2016 sonu itibarıyle şirketi 3.5 milyar dolar daha borca batırdı. Bunun üstüne borcunun yeniden yapılandırılması ve olası satışı için görüşmeler başladı.

12-İki yıla yakın süren ve aralarında yüzde 55 hissenin satışı için görüşmelerin yapıldığı süreç sonunda Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, borçların yeniden yapılandırılması için tüm kredi veren taraflarca bir mutabakata varıldığını duyurdu. Nasıl oldu bilen yok !

13-Bankalar bir enkazı devraldı . 2020 yılında tekrar satışı gündeme geldi. Asıl sorulması gereken soru; “2026’da tekrar Devlete geçecek olan bu enkazı Kim ? Niye ? Hangi şartlarda alsın ?

14-Olan millete oldu yine Geçmiş olsun. İçelim soğuk suyu