Rusya’dan ‘Gemileri vururuz’ açıklaması

Yayın tarihi: 14 Şubat 2022 Pazartesi 3:33 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2022 Pazartesi 3:52 pm

Ukrayna’ya NATO uyarısında bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, sınırları ihlal eden gemileri vurmaya hazır olduklarını söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasında Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yığılmasıyla başlayan gerilim sürüyor.  Yeni bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Ukrayna’nın NATO’ya katılma fikrinden vazgeçmesi durumu istikrara kavuşturmak için bir adım olacaktır” dedi.

Peskov ayrıca Genelkurmay Başkanlığı’nın Rusya sınırlarını ihlal eden gemileri vurmaya hazır olduğunu söyledi. Sputnik’e de açıklamalarda bulunan Peskov, şunları söyledi:

“Dış politika belgelerimiz elbette değişikliklere maruz kalıyor. Bildiğiniz gibi, birkaç hafta önce Rusya Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin toplantısında yeni dış politika konseptimizin ana hatları ele alındı. Konsept revize edilecek, ama şu anda olan bitenler göz önünde bulundurularak. Bu bakımdan durum durağan değil, bizim açımızdan diyalektik olarak gelişiyor.”

‘İNTİKALLER GERİLİMİN TIRMANMASINA YOL AÇIYOR’

Rus birliklerinin Rusya topraklarında intikal gerçekleştirdiğini bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ve farklı nitelikteki birimlerin en az bunun kadar kapsamlı intikalleri, hem sınır bölgesinde hem de Ukrayna topraklarında, üstelik tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile sınır bölgesinde gerçekleşiyor ve bu elbette durumun önemli oranda tırmanmasına yol açıyor.”

TOPLANTI ÇAĞRISINA SESSİZ KALDI

Peskov, Ukrayna’nın Rusya ve Viyana Belgesi’ne imza atan diğer ülkelerle 48 saat içinde toplantı çağrısı yapmasıyla ilgili sorular karşısında yorumda bulunmamayı tercih etti.

Toplantı çağrısını yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, “Rusya, Viyana Belgesi ile ilgili talebimize yanıt vermedi. Bir sonraki adımı atıyoruz. Ukrayna, Rus ordu birliklerinin sınırımız boyunca ve geçici olarak işgal edilen Kırım’da güçlendirilmesini ve hareketini görüşmek üzere önümüzdeki 48 saat içinde Rusya Federasyonu ve tüm katılımcı devletlerle toplantı çağrısı yapıyor. Eğer Rusya, AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) bölgesindeki güvenliğin bölünmezliği konusundaki sözlerini ciddiye alıyorsa, gerilimi azaltmak ve tüm katılımcı devletler için güvenliği artırmak amacıyla askeri şeffaflık taahhütlerini yerine getirmeli” ifadelerini kullanmıştı.

Putin’den bir günde iki kritik görüşme!

Rusya Savunma Bakanlığı: Karasularımızda ABD denizaltı gemisi tespit edildi

NATO’dan ‘Rusya gerilimi’ni tırmandıracak hamle