Putin’den bir günde iki kritik görüşme!

Yayın tarihi: 12 Şubat 2022 Cumartesi 6:01 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2022 Cumartesi 10:35 pm

Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Joe Biden ile kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ve Macron arasında geçen 1 saat 40 dakika süren telefon görüşmesinde Ukrayna’da yaşanan kriz ele alındı. Kremlin sözcüsü Peskov görüşmeye ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi. Reuters’ın aktardığına göre Macron, Putin’e gerilimi azaltmadan samimi bir diyaloğun mümkün olmayacağını söyledi.

BEYAZ SARAY’DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray’dan gönderilen basın notuna göre Biden ile Putin arasındaki telefon görüşmesi TSİ 20.06’da tamamlandı. 1 saat 2 dakika süren telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray şu şekilde bir açıklama yaptı:

Biden Putin’e, ABD’nin diplomasi ve ‘diğer senaryolar’ için hazır olduğunu, eğer Rusya Ukrayna’yı işgal ederse kararlı ve hızlı bir karşılık olacağını söyledi. Biden, ‘Ukrayna’nın işgali büyük acılara yol açar ve Rusya’nın politik duruşunu zayıflatır.’ dedi.”

“RUSYA, ÇİNE BAĞIMLI DURUYOR”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi de görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

“Görüşme profesyoneldi ve dinamiklerde değişiklik yok. Rusya’nın diplomasi mi güç kullanımını mı seçeceği hala belirsiz. Onları caydırmaya devam edeceğiz. 3 bin asker Polonya’ya doğru yolda.”

“NATO daha güçlü ve daha amaçlı. Rusya şimdiden kendisini dünyadan giderek daha fazla izole edilmiş ve Çin’e daha bağımlı buluyor. İki Başkan, heyetlerin önümüzdeki günlerde angaje olmaya devam etmesi konusunda anlaştı. Tabii bu süreçte Rusya her halükarda askeri harekata devam edebilir. Gerçekten de bu belirgin bir olasılık, eğer öyleyse, Ukrayna’ya, Avrupa güvenliğine zararı olacak.”

KREMLİN SARAYI’NDAN AÇIKLAMA

“Putin, Biden’a Ukrayna’yı işgal konusunda bile bile neden önceden yalan bilgi verdiğini anlamadığını söyledi.”

NE OLMUŞTU?

Dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın “Rusya Ukrayna’da işgale her an başlayabilir.” şeklindeki açıklamasının ardından gözler bugün Biden ile Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişti. ABD yönetimi, Ukrayna’daki zorunlu olmayan diplomatik personelin ülkeyi terk etmesi talimatını vermiş, ayrıca ülkedeki 160 askerini de geri çekme kararı almıştı.

Dışişleri’nden Türk vatandaşlarına Ukrayna uyarısı