Rusya’dan Astra Zeneca’ya: Aşınızın etkinliğini artırmak için bizimkiyle karıştırın

Yayın tarihi: 27 Kasım 2020 Cuma 10:55 am - Güncelleme: 27 Kasım 2020 Cuma 10:55 am

Covid-19’a karşı geliştirdiği aşı çalışmasında ‘dozlama’ hatası yaptıklarını açıklayan AstraZeneca CEO’su yüksek etkinlik oranını doğrulamak için ek klinik deneme yapılabileceğini açıkladı. Öte yandan Rus bilim insanlarından Astra Zeneca’ya “Yeni denemelerinizde aşınızın etkinliğini artırmak için dozlarınızı Sputnik V ile karıştırın” teklifi geldiği belirtildi.

NTV’nin aktardığına göre, Rusya’da Gameleya Enstitisü tarafından yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen Sputnik V aşısının arkasındaki bilim insanları, farklı bir Covid-19 aşısı geliştiren İngiliz AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’ne aşılarının etkinliklerini arttırmak için kendilerininki ile karıştırarak denemeleri çağrısında bulundu.

AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot,dün Bloomberg’e yaptığı açıklamada, dozlama hatası sonucu elde edilen yüksek etkinlik oranını doğrulamak için ek klinik denemeleri yapabileceğini açıkladı. Soriot, ayrıca ek klinik çalışmaların İngiltere ve Avrupa’da aşının onaylanması ve dağıtımı sürecini etkilemeyeceğini öne sürdü.

Haftanın başında Sputnik-V corona virüs aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçları açıklanmış, her iki doz aşıyı da alan 18 bin 794 hastadan elde edilen test verilerinde, Sputnik V aşısının 28. günde yüzde 91.4 etkili, 42. gündeyse yüzde 95 etkili olduğu görülmüştü.