Rusya ile Venezuela alanında yüzlerce anlaşma! Enerji konusu öne çıkıyor

Yayın tarihi: 19 Nisan 2023 Çarşamba 11:24 am - Güncelleme: 19 Nisan 2023 Çarşamba 11:24 am

Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Rusya ile ilişkiler hakkında, “İki ülke arasında 300’den fazla anlaşma imzaladık. Özellikle enerji konusunu çok önemsiyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey lavrov, Latin Amerika turu kapsamında Brezilya’dan sonra Venezuela’ya gitti. Sergey Lavrov ve Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil arasında baş başa ve heyetler arasında görüşmeler yapıldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Yvan Gil, Lavrov’a ziyareti nedeniyle teşekkür ederek, iki ülke arasındaki stratejik ittifakı güçlendirmenin yanı sıra enerji, tarım, eğitim, ulaşım ve yatırım konularının ele alındığını bildirdi.

“ABD TAAHHÜTLERİNE RAĞMEN EKONOMİMİZE SALDIRDI”

Venezuela ile Rusya arasındaki ikili anlaşmalara değinen Gil, “İki ülke arasında 300’den fazla anlaşma imzaladık. Bugün Dışişleri Bakanı Lavrov ile daha önce konuştuğumuz konuları gözden geçirdik ve özellikle enerji konusunu çok önemsiyoruz. ” ifadesini kullandı.

Gil, tek taraflı baskıcı politikaları her zaman kınayacaklarını belirterek, “ABD, çok sayıda taahhütte bulunmasına rağmen ekonomimize saldırdı ve boğmak için de sistematik bir politika uyguladı. Venezuelalılar arasındaki diyalog kanallarını kolaylaştıracağım diye tam tersini yaptı.” değerlendirmesinde bulundu.

“SON DERECE ZENGİN BİR AJANDAMIZ VAR”

Lavrov, “Batılı mevkidaşlarımızın şantajına, kaprislerine bağlı olmayan ve ekonomilerimizi güçlendirecek somut projelerimiz var. Nikaragua ve Küba liderleriyle de aynı şekilde konuşacağız ve ilişkileri geliştireceğiz. Venezuela  le son derece zengin bir ajandamız var.” dedi.

Çok kutuplu dünya düzeninde kendi birliklerini kurma hakkını koruyan birçok ülke olduğunu vurgulayan Lavrov, bu ülkelerin hedeflerine ulaşması için onlara yardımcı olacaklarını bildirdi.
Lavrov, yasa dışı yaptırımlar karşısında Venezuela’ya yönelik Rusya desteğini yineleyerek, “Venezuela ekonomisinin, ABD ve batılı aktörlerin baskılarından bağımsız olarak kendi ayakları üzerinde durması için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Deneyimlerimizin Venezuela için çok faydalı olacağına inanıyorum zira bize karşı uygulanan yaptırımlar da çok büyük.” şeklinde konuştu.

Çin Savunma Bakanı: Rusya ile işbirliği uluslararası güvenliğe katkı sağlıyor