Rusya, AİHM’in Navalny kararını reddetti

Yayın tarihi: 18 Şubat 2021 Perşembe 9:30 am - Güncelleme: 18 Şubat 2021 Perşembe 9:53 am

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin derhal serbest bırakılması yönünde karar aldı. Karara Rusya’dan ret cevabı geldi.

AİHM, Rusya’dan hapis cezasına çarptırılan muhalif Aleksey Navalny’nin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

AİHM’den yapılan yazılı açıklamada, Navalny’nin 20 Ocak’ta serbest bırakılması için mahkemeye talepte bulunduğu, mahkemenin 21 Ocak’ta Rusya’dan Navalny’i özellikle tutukluluk sürecinde korumak için aldığı önlemler ve Navalny’nin tutukluluk şartları ve hayatının risk altında olup olmadığıyla ilgili bilgi vermesini istediği belirtildi.

Rusya’nın 26 Ocak’ta Navalny’nin uygun şekilde denetlenen ve kameralarla gözetlenen bir yerde tutulduğunu, telefon görüşmesi yaptığını ve avukatlarıyla görüştüğünü aktardığı ifade edilen açıklamada, Navalny’nin ise 3 Şubat’ta mahkemeye Rusya’nın aldığı önlemlerin hayatı ve sağlığı için yeterli güvence sağlamadığını belirttiğinin altı çizildi.

RUSYA’DAN ‘HUKUKA AYKIRI’ YANITI

Rusya, AİHM’in Navalny kararının ‘hukuka aykırı’ olduğunu açıkladı. Rusya Adalet Bakanı Konstantin Chuychenko, “Bu talep temelsiz ve hukuka aykırıdır, çünkü mahkemenin bu kararı almasına izin verebilecek herhangi bir hukuk olgusuna veya hukuk normuna atıfta bulunmaz” dedi.

AİHM’in “Rus mahkeme sisteminin işleyişine eşi görülmemiş derecede müdahale ettiğini” belirten Chuychenko, Rus hukukunda hiçbir temeli olmadığı için talebin yerine getirilmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Rusya, geçtiğimiz yıl Rus anayasasıyla çelişen durumlarda uluslararası kuruluşların kararlarına öncelik veren bir yasayı kabul etti. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan Rusya’nın mahkemenin kararına uyması gerektiği belirtiliyor.

Navalny 3.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

NE OLMUŞTU?

44 yaşındaki Rus muhalif politikacı Navalni, 20 Ağustos’ta Sibirya seyahati sırasında uçakta rahatsızlanmış ve ardından acil iniş yapılan Omsk kentinde tedavi altına alınmıştı. Navalni’nin tedavisi 22 Ağustos’ta getirildiği Almanya’da devam etmişti. Almanya’da yapılan tetkiklerde Navalni’nin kanında Sovyetler Birliği döneminde kullanılan zehirli Noviçok maddesine rastlandığı tespit edilmişti.

Navalni tedavi gördüğü Almanya’dan Rusya’ya dönüşünde önce gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı. Bunun üzerine Rusya’da Navalni yanlıları protesto gösterileri düzenlemiş ancak güvenlik güçleri sert müdahale etmişti. Navalni’nin tutuklanmasına ve gösterilerde polisin sert müdahalesine tepki gösteren Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamak istiyor.

Rusya’ya ek yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı, 22 Şubat’taki AB dışişleri bakanları toplantısında karara bağlanması bekleniyor.