Riskli binanın yıkımına mahkeme ‘dur’ dedi!

Yayın tarihi: 6 Mart 2023 Pazartesi 7:02 pm - Güncelleme: 6 Mart 2023 Pazartesi 7:16 pm

İzmir’de, depreme dayanıksız olduğu belirlenen Başarı Sitesi A/1 ve A/2 bloklarının 60 gün içinde tahliye edilip yıkılmasına dair Bayraklı Belediyesi’nin kararı için, bazı kat maliklerinin itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı verildi.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremden sonra Bayraklı ilçesindeki Türker Aydın Sokak Başarı Sitesi’nde bazı bloklar Bayraklı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından riskli yapı olarak belirlendi.

Binada oturan 3 kişi, İzmir 5’inci İdare Mahkemesi’ne başvurup, yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep etti. Mahkeme, yürütmeyi durdurma talebini reddedip, 4 Ocak’ta binanın yıkılması kararını onadı. Ancak kat malikleri, bu karara da itiraz edip, dosyayı istinaf mahkemesine taşıdı.

Deprem yardımları evinden çıkan emniyet müdürü tutuklandı

Dosyayı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü İdari Dava Dairesi, 1 Şubat’ta itirazları haklı bulup yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, binanın riskli yapı olarak tespit edildiği işlemlerle ilgili ayrı bir davanın yürütüldüğüne ve bu yargılamanın henüz sonlanmadığına vurgu yapılarak, “Dava konusu işlemin uygulanması halinde davacı yönünden telafisi imkansız zararların doğabileceği açıktır” ifadelerine yer verildi.

Binaların yıkılıp yıkılmaması konusundaki karar, daire sahiplerini ikiye böldü. Karar bazı kat malikleri tarafından tepkiyle karşılandı.