Refah Sınır Kapısı açıldı, yardım TIR’ları Gazze’ye girdi

Yayın tarihi: 21 Ekim 2023 Cumartesi 12:04 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2023 Cumartesi 12:05 pm

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail-Hamas savaşı 15. gününde açıldı. BM’nin yardım TIR’ları beyaz bayraklarla kente girdi.

İsrail-Hamas savaşı 15. gününe girerken, Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı insani yardım için açıldı. BM’nin insani yardım TIR’ları kente girmeye başla.

Hamas’a bağlı hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, insani yardımlarla bölgede yaşayan halkın “sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarının” karşılanacağı belirtildi. Açıklamada, sınır kapısının insani yardımlar için ne kadar süreyle açık tutulacağına dair bilgiye yer verilmezken, Gazze’de insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için sınır kapısının “sürekli olarak açık tutulması gerektiği” vurgulandı.

Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılmasının “Gazze’de yaşanan insani felaketi dindirmeyeceği” kaydedilen açıklamada, “sağlık hizmetlerinin verilemediği ve yaralananların tahliye edilerek tedaviye ihtiyaç duyduğu” aktarıldı. Gazze’de “yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme stoklarının en düşük seviyede olduğu” ve bölge halkının gıda ve elektrikten mahrum kaldığı ifade edildi.

Hamas-İsrail savaşında 15. gün! Refah Sınır Kapısı açıldı, ilk yardım TIR’ları Gazze’ye girdi

’20 TIRDAN OLUŞUYOR’

Mısır Kızılayı’nın Kuzey Sina Müdürü Halid Zayid, Refah Sınır Kapısı’ndan İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ne geçen ilk yardım konvoyunun 20 tırdan oluştuğunu belirtti. Zayid, yardımların gıda malzemelerinin yanı sıra çoğunlukla tıbbi malzemeden oluştuğunu ifade etti.

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin öldüğü, 4 bin 834 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1524’ü çocuk, 4 bin 137 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında 16 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Biden’ın ‘İsrail kara operasyonunu ertelemeli’ yanıtına Beyaz Saray’dan düzeltme!