Hamas-İsrail savaşında 15. gün! Refah Sınır Kapısı açıldı, ilk yardım TIR’ları Gazze’ye girdi

Yayın tarihi: 21 Ekim 2023 Cumartesi 1:06 am - Güncelleme: 22 Ekim 2023 Pazar 12:14 am

İsrail-Hamas savaşı 15. gününde. Şu ana kadar 4 bin 385 Gazzeli, bin 400 İsrailli öldü. İsrail, Gazze’deki Kudüs Hastanesi’nin derhal boşaltılmasını istedi, Filistin ise acil müdahale çağrısı yaptı. Bu arada Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı insani yardım için açıldı. BM’nin yardım tırları kente giriş yaptı. Kahire’de de bugün barış zirvesi düzenleniyor.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e başlattığı “Aksa Tufanı” operasyonuyla savaşa dönüşen İsrail-Hamas çatışmaları 15. gününe girdi. Gazze Sağlık Bakanlığı, şimdiye kadar bin 524’ü çocuk 4 bin 137 kişinin yaşamını yitirdiğini, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırılarda bin 400 de İsrailli hayatını kaybetti.

471 kişinin öldüğü hastane katliamı hafızalardaki yerini korurken, İsrail bu kez Gazze’deki Kudüs Hastanesi’nin derhal boşaltılmasını istedi. Hasta yönetimi, hastaları sevk etmenin zorluğundan ötürü hastaneyi tahliye etmeyi reddetti. Filistin tarafı ise yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısında bulundu.

Bu arada dün Hamas, Katar arabuluculuğundan ABD’li anne-kız iki esiri serbest bıraktı. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde konuya dair “Bu yaptığımız, ABD’ye ve dünyaya, ABD Başkanı Joe Biden ve onun faşist yönetiminin iddialarının asılsız olduğunu göstermek içindir” açıklamasını yaptı. Serbest bırakılan ABD’liler, İsrail aracılığıyla ülkelerine gönderildi.

ABLUKA ALTINDAKİ GAZZE’YE 15 GÜN SONRA İLK YARDIM

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı. Birleşmiş Milletler’e ait yardım tırları geçiş yapıyor. Hamas Medya Ofisi Başkanı, bugün giriş yapacak 20 yardım tırında ilaç, tıbbi malzeme ve sınırlı miktarda da gıda olacağını açıkladı.

KAHİRE’DE İSRAİL’SİZ BARIŞ ZİRVESİ

Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır’ın daveti “Barış Zirvesi” düzenleniyor.

Toplantıya ev sahibi Mısır’ın Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin  Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al-Nahyan, Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve diğer bazı devletlerin liderleri ile bakanları katılıyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kahire’de düzenlenecek Barış Zirvesi’ne katılmayacaklarını açıklamıştı. Sözcü, İsrail’in davet edilmediğini ve toplantıya da katılmayacağını söylemişti.

Netanyahu kara harekatı sinyalini verdi! “Savaşçılarla birlikte hazırız”

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER:

23:27 | “GAZZE’YE GİRECEĞİZ”

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’ne gireceğiz. Hamas’ın militanlarını ile altyapısını yok etmek ve operasyonel bir görev için gireceğiz. İki hafta önce Şabat’ta öldürülenleri, resimleri, sahneleri aklımızda hatırlayacağız” ifadelerini kullandı.

22:00 | IRAK’TAKİ ABD ÜSSÜNE SALDIRI

Irak’ın Anbar kentinde ABD askerlerinin bulunduğu üsse saldırı düzenlendi. Irak güvenlik kaynakları, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Askeri Üssü’ne roketli saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırı sonucu can kaybı ve maddi hasara ilişkin bilgi verilmedi.

Söz konusu saldırının sorumluluğunu Irak’taki İslami Direniş Örgütü üstlendi.

21:00 | İSRAİL’DEN PAZAR YERİNE SALDIRI

İsrail, Gazze’deki bir pazar yerine hava saldırısı düzenledi.

20:05 | TÜRK KIZILAY’INDAN GAZZE’YE ELEKTRİK DESTEĞİ

Türk Kızılay’ı, Gazze’deki hastane ve ambulansların bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek 400 bin litrelik akaryakıtın sağlanması için Filistin Kızılayı’na destekte bulunacağını açıkladı

17:20 | İSRAİL SİVİLLERİ VURACAĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze’nin kuzeyinde yaşayıp güneyine gitmeyen herkesi “terör örgütünün ortağı sayılacağını ve öldürebileceğini” duyurdu.

15:20 | İSRAİL: GAZZE’YE YAKIT GİRMEYECEK

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlilere güney bölgesine yönelmeleri çağrısını yineleyerek, “Gazze Şeridi’ndeki insani durumun kontrol altında olduğunu” iddia etti.

Gazze’nin güneyine insani yardımların gireceğine işaret eden Adraee, “Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ordu Sözcüsü, “siyasi düzeydeki direktifler doğrultusunda” Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’nin güneyine gıda, ilaç ve su nakliyatının yapıldığını kaydederken, bölgenin yakıt ihtiyacının ise karşılanmayacağını söyledi. Adraee “Gazze Şeridi’ne yakıt girmeyecek” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise abluka ve bombardıman altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlikeler oluşturacağı uyarısında bulunuyor.

14:30 | İSRAİL ORDUSU 20 HASTANENİN BOŞALTILMASINI İSTEDİ 

İsrail ordusunun, bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı bildirildi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki 20 hastaneyi boşaltılması için uyardığı, bunlardan 6’sının boşaltıldığı ifade edildi.

Hastanelerden 4’ünün bu uyarıyı reddederek boşaltmama kararı aldığı, geri kalanların ise boşaltma aşamasında olduğu aktarıldı.

14:00 | HAYATINI KAYBEDEN GAZZELİ SAYISI 4 BİN 385’E YÜKSELDİ

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin Gazzeli sayısının 4 bin 385’e yükseldiğini açıkladı.

13:20 | KAHİRE’DE GAZZE İÇİN BARIŞ ZİRVESİ: TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYECEĞİZ

Mısır’ın başkenti Kahire’deki “Barış Zirvesi” başladı.

Toplantıya ev sahibi Mısır’ın Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al-Nahyan, Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve diğer bazı devletlerin liderleri ile bakanları katılıyor.

Zirvenin açılışında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi “Refah Sınır Kapısı’nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi” dedi.

‘ASLA TOPRAKLARIMIZI TERK ETMEYECEĞİZ’

Zirvede açıklamalarda bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise “Asla topraklarımızı terk etmeyeceğiz” dedi. Abbas “İsrail hükümetine sesleniyoruz, ablukayı kaldırın” çağrısında bulundu.

Kahire’de Gazze için Barış Zirvesi başladı! ‘Topraklarımızı terk etmeyeceğiz’

11:20 | GAZZE’DEKİ HÜKÜMET: YARDIMLAR GAZZE’NİN TAMAMINA YÖNLENDİRİLMELİ

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’ndeki hükümet, Birleşmiş Milletlerin (BM) ilgili kuruluşundan, Refah Sınır Kapısı’ndan gelen yardımları Gazze’nin tamamına yönlendirmesini beklediklerini belirtti.

Gazze’deki Hamas’a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, Refah Sınır Kapısı’ndan yardımları teslim alan BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kentin çeşitli bölgelerinde yardımları hak sahiplerine ulaştırmasını beklediklerini söyledi.

Gazze’nin insani, tıbbi ve hizmet ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli çalışan güvenli bir koridorun açılmasının önemine vurgu yapan Maruf, koridorun aynı zamanda yaralıların uygun tıbbi bakımı alabilmeleri için çıkışlarına da olanak sağlaması gerektiğini ifade etti.

‘SINIRLI YARDIMLAR İNSANİ FELAKETİ DEĞİŞTİRMEYECEK’

Maruf, “Geçici süreyle açılan Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’ndan girecek sınırlı yardımlar kentte yaşanan insani felaketi değiştirmeyecek” dedi.

Bölgedeki durumun ciddiyetine dikkati çeken Filistinli yetkili, “Yakıtın neredeyse tükenmek üzere olması, ilaç ve tıbbi sarf malzemeleri stoklarının tükenmesi ve en düşük seviyeye ulaşması nedeniyle Refah Sınır Kapısı’nın kalıcı olarak açılması gerekiyor” diye konuştu.

10:20 | REFAH SINIR KAPISI AÇILDI, İLK YARDIM TIRLARI GAZZE’DE

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açıldı. İnsani yardımların bölgeye girmeye başladığı bildirildi.

Hamas’a bağlı hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) “temel insani yardımlarının” Mısır sınırından Gazze’ye girdiği belirtildi.

Gazze’deki insani krize vurgu yapılan açıklamada, insani yardımlarla bölgede yaşayan halkın “sağlık ve temel gıda ihtiyaçlarının” karşılanacağı aktarıldı.

Açıklamada, sınır kapısının insani yardımlar için ne kadar süreyle açık tutulacağına dair bilgiye yer verilmezken, Gazze’de insani ihtiyaçların karşılanabilmesi için sınır kapısının “sürekli olarak açık tutulması gerektiği” vurgulandı.

Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılmasının “Gazze’de yaşanan insani felaketi dindirmeyeceği” kaydedilen açıklamada, “sağlık hizmetlerinin verilemediği ve yaralananların tahliye edilerek tedaviye ihtiyaç duyduğu” aktarıldı.

Gazze’de “yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme stoklarının en düşük seviyede olduğu” ve bölge halkının gıda ve elektrikten mahrum kaldığı ifade edildi.

09:21 | ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ DUYURDU: REFAH SINIR KAPISI AÇILIYOR

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın yerel saatle 10.00’da geçici süreyle açılacağı yönünde bilgi aldıklarını duyurdu.

ABD Elçiliğinden yapılan yazılı güvenlik uyarısına göre, Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılması bekleniyor. Elçilik, sınır kapısının yabancı uyrukluların Gazze’den ayrılması için ne kadar süreyle açık kalacağının bilinmediğini aktardı.

Çok sayıda insanın Gazze’den ayrılmak istemesi nedeniyle “sınırın iki tarafında da karmaşık ve düzensiz bir durumun yaşanabileceğini” kaydeden ABD Elçiliği, Mısır’daki konsolosluk hizmetine ilişkin vatandaşlarına gerekli bilgileri aktaracaklarını paylaştı.

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, “durumun istikrarsız ve değişken olmaya devam ettiğini, güvenlik ortamının tahmin edilemez olduğunun” altını çizerek vatandaşlarından “sınıra ilerleme ya da buradan geçme kararını alırken kişisel güvenlik ve emniyetlerini kendilerinin değerlendirmesini” talep etti.

AA muhabiri, İsrail ordu sözcülüğünden konuya ilişkin henüz bir yanıt alamadı.

00.00 | BIDEN: ESİR TUTULAN 2 ABD’LİNİN SERBEST BIRAKILMASINI SAĞLADIK

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Hamas tarafından serbest bırakılan 2 ABD vatandaşına ilişkin açıklamasında, “Hamas tarafından esir tutulan 2 ABD’linin serbest bırakılmasını sağladık” ifadelerini kullandı.