Prof. Dr. Tüysüz’den ‘Malatya’ uyarısı: Kırılmamış bir fay var

Yayın tarihi: 23 Kasım 2023 Perşembe 8:29 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2023 Perşembe 11:06 pm

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya’da meydana gelen 5.2 ve 4.7 büyüklüğündeki iki deprem için “6 Şubat depremlerinin artçılarıdır” dedi. Tüysüz, Çelikhan ile Pütürge ilçeleri arasındaki faya özellikle dikkat çekti.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 3 dakika arayla iki deprem meydana geldi. Battalgazi’de 17.46’da 5,2, 17.49’da 4,7 büyüklüğünde kaydedilen depremler, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Kilis’te de hissedildi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz iki depremi TELE1 Ana Haber’de Murat Taylan’a değerlendirdi. İki deprem için “6 Şubat depremlerinin artçılarıdır” diyen Tüysüz, “Bu iki depremi oluşturan fayların arasında kırılmamış bir bölge var. Bu da Çelikhan ile Pütürge arasında. Gelecekte burada bir deprem olacaktır. Eğer olursa 6 civarlarında bir deprem beklentisi var” ifadesini kullandı.

Tüysüz’ün açıklamaları şöyle:

‘ARTÇI DEPREMLERDİR’

“6 Şubat’tan sonra bölgedeki depremlerden sonra tüm faylarda stres değişikliği oldu. 6 Şubat’tan bu yana onbinlerce deprem yaşandı; bazıları büyük, bazıları küçük, bazıları hissedemediğimiz kadar küçük depremler. İki tane peş peşe deprem oldu. Biri Çelikhan’da diğeri Çelikhan’ın aşağı yukarı içinde. Bunlar büyük olasılıkla 6 Şubat depremlerinin artçıları. Bölgede daha önce 6 Şubat depremi ve Elazığ depremleri oldu. Bu iki depremi oluşturan fayların arasında kırılmamış bir bölge var. Bu da Çelikhan ile Pütürge arasında aşağı yukarı 25-30 kilometre boyunda bir fay parçası. Gelecekte burada bir deprem olacaktır. Eğer olursa 6 civarlarında bir deprem beklentisi var. Ama bu depremin bugünkü depremle ilişkisi var mı biraz daha araştırma yaptıktan sonra daha net bir şey söyleme şansımız olur.

Malatya’da art arda depremler!

‘KENDİ BAŞINA YIKIM YARATMAZ’ 

(Peki bölgede bundan sonra ne olur?) 5.2 ve 4.6’nın artçıları meydana gelebilir. Bu da 4.2-4.5 büyüklüklere karşılık gelir. Normal yapılar için yıkıcı bir deprem değil ama 6 Şubat depremi nedeniyle hasar görmüş yıkılmayı bekleyen çok sayıda yapı var. Bu bölgede var mı? Çok bilmiyorum ama Malatya’da var. Kendi başına bir yıkım yaratacak depremler değil.

KANDİLLİ VE AFAD MERKEZLERİ NEDEN FARKLI AÇIKLADI?

İlk verilen değerlerde hata payları var. Rasathaneler kendilerine gelen ilk veriler ışığında bir merkez belirler ama kısa süre sonra depremin merkezi daha net olarak belirlenir. Bu hatalar ilk başta mümkün. Olağan bir durumdur.”

 

 

Kaynak: TELE1