8 Mart’ta yerlerde sürüklenerek gözaltına alınan kadınlar serbest bırakıldı

Yayın tarihi: 9 Mart 2020 Pazartesi 10:44 am - Güncelleme: 9 Mart 2020 Pazartesi 12:22 pm

Bu yıl 18. düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde polisin sert müdahalesi sonucu gözaltına alınan 32 kadın ve 2 gazeteci serbest bırakıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde polisin müdahalesi sonucu gözaltına alınan 34 kişi, ifade işlemlerinin altından serbest bırakıldı.

İstanbul’da kadınlar, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul Valiliğinin yasak kararına ve polis ablukasına rağmen toplandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan bütün yollar polisler tarafından kapatıldı.

Abluka altına alınan Taksim’de binlerce kadın bir araya geldi. Sıraselviler Caddesi’ndeki toplanmaya polis sert müdahale etti. 32 kadın ve 2 gazeteci gözaltına alındı.

MÜDAHALE ANI

Gözaltına alınanlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından bu sabah serbest bırakıldı.

POLİSLERİN KADINLARI SAÇLARINDAN SÜRÜKLEYEREK GÖZALTINA ALDI

Polis müdahalesinin ardından Karaköy’de toplanan kadınlar basın açıklama yaptı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Nefes alabilmek, mutlu olabilmek, dans etmek istiyoruz. Barış istiyoruz. Savaşı besleyen, hayatlarımızın her alanında erkek şiddetini, sömürüyü ve milliyetçiliği destekleyen patriyarkal sisteme artık ‘yeter’ diyoruz”.

Savaş ise sınırlar gittikçe daha da ölümcülleşirken göçmenlerin yaşamı devletlerin çıkarları için pazarlık konusu haline getiriliyor. Irkçılık ve ayrımcılık palazlanırken kadın ve lgbt+ göçmenler daha da güvencesiz koşullara, cinsel istismara, şiddete açık yaşam alanlarına itiliyor. Kabul etmiyoruz.

Kürtaj hakkımıza ulaşamıyoruz! Güvenli ve ücretsiz kürtaj, devlet hastanelerinde ya yapılmıyor ya da erkekten onay bekleniyor. Kaç haftaya kadar kürtaj yapılabileceği yasada belirtilmesine rağmen, bizim payımıza düşen keyfi uygulamalar oluyor.

Hep birlikte haykırıyoruz: Bedenimizle ilgili kararlar bizim!”

8 Mart’ta kadınlardan iktidara ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ mesajı