Kadınlar gününde polis ablukası. Kadınlar polis müdahalesine rağmen yürüdü

Yayın tarihi: 8 Mart 2020 Pazar 6:59 pm - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 Cuma 11:41 am

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu yıl 18.’si düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nde Taksim’de bir araya gelen kadınlara polis müdahale etti. Kadınlar polis müdahalesine rağmen uzun süre alanı terk etmedi. Sert müdahale sonrasında polis 32 kadın ve 2 gazeteciyi gözaltına aldı.

İstanbul’da kadınlar, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul Valiliğinin yasak kararına ve polis ablukasına rağmen toplandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan bütün yollar polisler tarafından kapatıldı.

 

8 Mart’ta kadınlardan iktidara ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ mesajı

 

Ancak İstanbul’un çeşitli ilçelerinden hareket eden kadınlar, pankartlar ve sloganlar eşliğiyle Taksim’e hareket etti. İstanbul’da kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü için İstanbul Valiliği’nin yasak kararına ve polis ablukasına rağmen toplandı.

Bunun üzerine kadınlar İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya geldi. Buradan basın açıklamasının yapılacağı Fransız Kültür Merkezi önüne doğru yürüyen kadınların önüne polis barikatı kuruldu.

Yürüyüşün düzenleme komitesi ile polisler arasında görüşmeler devam ederken, kadınlar “Göçmen kadınlarla mücadelemiz ortak”, “Gülistan Doku nerede?”, “İşsizlik, yoksulluk faturalar suçum değil”, “Çocuk haklarını aklayan bir ülke istemiyoruz”, “Yaşasın feminist mücadelemiz” dövizleri taşıyarak “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Erkekler evlere ütü yapmaya”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını attı.

BİNLERCE KADIN SIRASELVİLER CADDESİ’NDE

Binlerce kadın bariyer ve engellemelere rağmen yürüyüşten vazgeçmedi.

CANAN KAFTANCIOĞLU DA ALANDA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da alana geldi. Kaftancıoğlu, “Kadın mücadelesini, kadınları kısıtlayarak, baskılayarak, yasaklayarak, meydanları hapsederek durduracaklarını zannedenler kadın mücadelesinin ne olduğunu bilmiyorlar. Kadınların coşkulu sesi ve mücadelesi bunu gösteriyor” dedi.

POLİSTEN KADINLARA SERT MÜDAHALE: 34 GÖZALTI

32 kadın ve iki gazeteci gözaltına alındı. Kadınlar polis şiddetine maruz kaldı. Tüm gözaltılar polis araçlarıyla birlikte götürüldü.

AF ÖRGÜTÜ “YASAĞI KALDIRIN” ÇAĞRISI

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından Feminist Gece Yürüyüşü’ne yönelik yasakla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yetkililerin doğru olanı yaparak 8 Mart Gece Yürüyüşü’nün gerçekleştirilmesini sağlamak için hala zamanı var. Bu akşam binlerce kişinin İstanbul’un sokaklarında toplanması bekleniyor. Bu nedenle, Uluslararası Af Örgütü olarak İstanbul Valiliğine hiçbir gerekçesi olmayan bu yasağı derhal kaldırma çağrısı yapıyoruz” denildi.

‘İSTİKLAL CADDESİNDE EYLEME İZİN VERMEYECEĞİZ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde CNN Türk’te katıldığı bir programda, İstiklal Caddesi’ndeki 8 Mart yürüyüşüne izin vermeyeceklerini “Yenikapı’dan Kadıköy’e her yerde yapabilirsiniz. Bir tek İstiklal Caddesi bundan muaf tutuluyor” diyerek açıklamıştı.

POLİS KADINLARA KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ

Polis Sıraselviler caddesinde sloganlarla bekleyen kadınlara saldırdı. Polis plastik mermi ve biber gazı ile kadınları dağıtmaya çalışıyor. Bir diğer taraftan kadınlara polisin saldırmasını takiben gözaltına alınan yurttaşlar oldu.

.

“KELTOŞ KAÇ KAÇ KAÇ, KADINLAR GELİYOR”

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nü engelleneceğini açıklayan Süleyman Soylu’ya karşı kadınlar Taksim’den seslendi: Keltoş kaç kaç, kadınlar geliyor!

KAPATILACAK YOLLAR VE METRO HATLARI

İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de 8 Mart etkinlikleri kapsamında Beyoğlu ilçesinde saat 15.00’den tedbirlerin bitimine kadar trafiğe kapatılacak yolları duyurdu.

Trafiğe kapatılacak yollar şöyle: Taksim Meydanı (Büfeler Önü)-İstiklal Caddesine bağlanan yol, Refik Saydam Caddesi’nden Asmalı Mescit Caddesi’ne giriş-çıkış, Ensiz Sokak-İlk Belediye Caddesi kesişimi, Balo Sokak-Turnacıbaşı Caddesi kesişimi, Sadri Alışık Sokak-Atıf Yılmaz Caddesi, Yeni Çarşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu, Turnacıbaşı Caddesi, Meşelik Sokak ve Sadri Alışık Sokak’tan İstiklal Caddesi’ne gidiş istikameti, Yeni Çarşı Caddesi-İstiklal Caddesi kesişimi Taksim Tünel girişi İstiklal Caddesi istikameti.”

Valilik İstanbul’da metro seferlerini durdurdu…

Alternatif güzergahlar ise Gümüşsuyu Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Refik Saydam Caddesi, Sıraselviler Caddesi olarak belirlendi.

İstanbul Valiliği’nin kararıyla, İstanbul’daki raylı sistemlerde de yasaklamalar oldu.

M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı Taksim istasyonunun tamamı, Şişhane istasyonu İstiklal ve 6. Daire giriş-çıkışları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattı saat 11:00 itibariyle yolcu alımına kapatıldı.