Pentagon’dan Akar’a mesaj: Yeni bir Türk askeri operasyonuna karşıyız

Yayın tarihi: 1 Aralık 2022 Perşembe 2:08 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2022 Perşembe 2:34 pm

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarının ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Akar, görüşmede Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullandığını belirtirken, ABD’den “Yeni bir Türk askeri operasyonuna karşıyız” denildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Akar ile Austin’in görüşmesine dair, ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konuları ele alındı.

AA’nın haberine göre, görüşmede Türkiye ve ABD’nin iki önemli müttefik olduğunu söyleyen Akar, Türkiye’nin, sınır ötesi harekatlarını Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci Maddesi’nden doğan meşru müdafaa hakları kapsamında yaptığını kaydetti.

İki ülke arasındaki dayanışmanın bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe katkı sağlayacağını ifade eden Akar, bu kapsamda IŞİD ve diğer tüm örgütlere karşı işbirliğine hazır olunduğunu vurguladı. Akar, operasyonlarda tek hedefin ‘teröristler’ olduğunu, koalisyon güçlerine veya sivillere zarar verilmesinin asla söz konusu olmadığını da söyledi.

PENTAGON’DAN YANIT

Release’de yer alan habere göre; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonla görüşen Milli Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III ise 13 Kasım Taksim saldırısı ve ardından Türkiye’nin güneyinde meydana gelen saldırılarda hayatını kaybedenler için taziyelerde bulundu.

“YENİ BİR OPERASYONA KARŞI ÇIKIYORUZ”

ABD’li bakan ayrıca bazıları ‘IŞİD’i yenmek için’ Suriye’de yerel ortaklarla birlikte çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit eden son hava saldırıları da dahil olmak üzere, kuzey Suriye ve Türkiye’de tırmanan eylemlerden duyduğu endişeyi dile getirdi. Bakan Austin, gerilimi azaltma çağrısında bulundu ve Bakanlığın Suriye’de yeni bir Türk askeri operasyonuna karşı güçlü muhalefetini paylaştı.

Pentagon’dan Ankara‘ya yeni bir kara harekatı uyarısı