Pentagon’dan Ankara‘ya yeni bir kara harekatı uyarısı 

Yayın tarihi: 30 Kasım 2022 Çarşamba 8:58 am - Güncelleme: 30 Kasım 2022 Çarşamba 9:23 am

ABD Savunma Bakanlığı, yeni bir uyarıda bulunarak,” Türkiye’nin Suriye’ye olası bir kara harekatından endişe etmeye devam ediyoruz ve yine itidal çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın brifinginde, Suriye demokratik güçlerini(SDG) desteklemeye devam ettiklerini söyledi.

Sözcü bir soru üzerine şöyle dedi:

“ Şu anda IŞİD misyonu devam ediyor. Ortak devriyelerin sayısını azalttık. Geçen hafta yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi, Kuzey Suriye, Irak ve Türkiye’de tırmanan eylemlerden derin endişe duyuyoruz.”

Sözcü şöyle devam etti:

“ Devriye sayısını azalttık. Çünkü bunları SDG ile ortak yürütüyoruz. Devriye sayısını onlar azalttığı için bizim de azaltmamız gerekti. Askerlerimizin konumlarını değiştirmedik. IŞİD tehdidine karşı koymaya odaklanmayı sürdürüyoruz. “

Kara harekatının İŞİD’e karşı kazanımları tehlikeye atacağını öne süren Sözcü, “Türkiye’nin kara harekatı yapıp yapmayacağı konusunda spekülasyon yapmayacağını“ söyledi.

Sözcü Ryder, “SDG komutanı bir Türk kara operasyonunun eli kulağında olduğunu ve bunun ancak ABD ve Rusya’nın etkisiyle önlenebileceğini söyledi. Bu değerlendirmeyi paylaşıyor musunuz ve son zamanlarda Türklerle bu operasyon hakkında iletişim kurdunuz mu?” şeklindeki bir soruya karşılık şöyle konuştu:

“ Türkiye’nin Suriye’ye olası bir kara harekatından endişe etmeye devam ediyoruz ve yine itidal çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’nin bunu yapıp yapmayacağı konusunda spekülasyon yapmayacağım. Yine, odak noktamız IŞİD kampanyasını yenilgiye uğratmak. Türk müttefiklerimizle iletişim açısından, ister ABD Merkez Komutanlığı düzeyinde olsun, ister operasyonel düzeyde olsun, onlarla düzenli bir iletişim sürdürüyoruz.”

Pentagon Sözcüsü , yakın bir gelecekte Savunma Bakanı Austin’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la telefon görüşmesi yapacağını kaydetti.

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat