Öztrak, kapıdaki gıda krizi için hükümete 6 maddelik çağrı yaptı

Yayın tarihi: 11 Şubat 2022 Cuma 4:11 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2022 Cuma 4:41 pm

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Faik Öztrak, TBMM’de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik kriz nedeni ile gıda krizinin kapıda olduğunu söyleyerek hükümete 6 maddelik çağrıda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme ilişkin yaptığı açıklamada hükümete 6 maddelik çağrı yaptı. Öztrak’ın hükümete yaptığı çağrı için şu ifadeleri kullandı:

“Kamyoncu esnafı kontak kapatma noktasına geldi. Çiftçilerimiz perişan. Gübre fiyatlarının son bir yılda 5’e katlanması yetmezmiş gibi, ikiye katlanan mazot fiyatları çiftçimizi ezip geçiyor.”

“Pazar tezgâhında:

Tek bir salatalığın fiyatı 5 lira 13 kuruş.

Tek bir patlıcanın fiyatı 5 lira 25 kuruş.

Tek bir domatesin fiyatı 2 lira 63 kuruş.

Tek bir yeşilbiber 2 lira. Tüm bu sebzelerden birer tane alsanız, ödeyeceğiniz para 15 lira…”

“Bir defa daha söyleyelim, vakit daralıyor. Büyük bir gıda krizi kapımızda. Vakit kaybetmeden yapılması gerekenler var: Hükümete açıkça çağrıda bulunuyoruz:

1- Önümüzdeki yıl için tarımsal üretim planlaması yapın. Desteklemeleri buna göre bir an önce belirleyin.

2- Bu yıl için arz sıkıntısı yaşanabilecek stratejik tarımsal ürünlerde, alım fiyatı ve alım garantisi uygulamasına geçin.

3- Önümüzdeki yıl çiftçinin kullanacağı gübre maliyetinin en az yüzde 50’sini destek olarak verin.

4- Çiftçimizin kullandığı mazotla ilgili verdiğiniz, yarısı bizden, yarısı sizden taahhüdüne uyun.

5- Çiftçimize ucuz tohum, besicimize de ucuz damızlık sağlayın. Sebze tohumundaki KDV yüzde 8, sebze fidesindeki KDV yüzde 18. Bunları da yüzde 1’e indirin.

6- Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte vergiyi kaldırın. Çiftçimize elektrik bedellarini hasattan sonra ödeme imkanı getirin. Tarımsal sulamada 2021 tarifesini bu yıl artırmayın. Tarım desteklerini kanunen vermeniz gereken orana çekin, 79 milyar liraya çıkarın.”

CHP’li belediyenin Isparta’ya gönderdiği aşevi TIR’ına AKP’li belediye su vermedi