Özgür Özel: Çiller’in krizli günlerinin noktalarındayız

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2022 Salı 4:16 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2022 Salı 5:44 pm

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine tepki göstererek “Türkiye’de bir Tayyip Erdoğan’ı üzmeyen istatistik kurumu var. Çiller’in krizli günlerinin noktalarındayız. Bir beceriksiz yönetim noktasındayız.” dedi.

Özgür Özel, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Özel, “Devlet memurlarının cebine girecek paranın, Maliye’nin matematik şeytanlığı ile nasıl alındığını göstereceğim” dedi ve hazırladığı tablo başında; “Yüzde 44,29 zammını verip geçeceksin, normal hesap bu. Ama bizim Maliye (…) Enflasyondan, verilen zammı düşüp enflasyon farkı hesaplamak yerine; enflasyona yüzde 7 buçuk zam indirimi yapıp, yüzde 32,42 buluyor. Böylelikle yüzde 44,29 olacakken; yüzde 41,69 diye bir rakam buluyorlar. Arada ne çıkıyor? Memurlar çırak çıkıyor. Polis memuru kardeşimin cebine girecek para 258 lira, hemşire kardeşimin cebine girecek para 222 lira azalıyor. Kurt yapmaz bu taksimi kuzulara şah olsa” dedi.

“TÜİK’İN MANİPÜLASYONU HERKESİN CEBİNDEN PARAYI ÇALIYOR”

“Türkiye’de bir Tayyip Erdoğan’ı üzmeyen istatistik kurumu var, TÜİK. Bir de halkın gerçek enflasyonu var. Enflasyon Araştırma Grubu diye bağımsız bir kuruluş da var. İkisinin arasında da bir uçurum var. Vatandaş hangisine inansın? Vatandaş pazarda, markette, sokakta ne görüyorsa ona inansın. Biz vatandaşın gerçek enflasyonu meselesini vatandaşa bırakıyoruz, ama şöyle bir sorun var. Herkes maaşlarına yapılan zammı, işte asgari ücret düzenlemesi bu enflasyon oranı yüzde 42 kabul edilerek ve kabul edilemeyecek şekilde yüzde 30’da anlaştılar. Oysa bu yılın ilk altı aylık enflasyonu, yüzde 90 gerçek enflasyon ilan edilseydi; herhalde yüzde 30’a imza atarken ‘başımıza bir şey gelmesin’ diye endişelenen sendika başkanı, 40 iken 30’a imza atan, herhalde 90 iken 30’a imza atmayacaktı.

TÜİK’in bu rakamlar üzerinde yapmış olduğu manipülasyon, herkesin cebinden parayı çalıyor. Herkesin cebine girmesi gerekeni birileri hesaplarla oynayarak alıyor. İşte işin bu tarafı affedilebilir değildir. TÜİK sadece rakamlardan oluşan bir kurum değil ki… Herkesin alacağı maaş zammının belirlenmesini sağlayan bir kuruluştur. Yapmış oldukları büyük bir haksızlıktır, kul hakkıdır. Herkesin cebine girecek maaşa engel olmaktadırlar.

“ÇİLLER’İN KRİZLİ GÜNLERİNİN NOKTALARINDAYIZ”

TÜFE yine TÜİK’e göre en son 1998’de bu rakamdaydı. 1998’den beri en yüksek enflasyondayız. AK Parti geldiğinde, yüzde 29’du. AK Parti, yüzde 29’dan devraldı üçlü koalisyondan. O enflasyon bugün geldiği noktada yüzde 78,6. Üretici fiyatlarındaki enflasyon yüzde 138. Bundan 328 ay önce şubat 95’te bu noktadaydı. 2002’de AK Parti geldiğinde yüzde 30’du. Artık kendi dönemlerini bırakın, üçlü koalisyonu bırakın, ondan önceki Anasol-D hükümetlerine falan gitti iş. Çiller hükümetine gitti iş. Çiller’in krizli günlerinin noktalarındayız. Bir beceriksiz yönetim noktasındayız.”

ABD bankası Türkiye enflasyon tahminini yükseltti