Otopilot sistemi aslında tahmin edildiği kadar sağlıklı değil

Yayın tarihi: 29 Eylül 2021 Çarşamba 9:30 am - Güncelleme: 28 Eylül 2021 Salı 5:35 pm

Her şirketin kendine has öne çıkan özelliği var. Mesela iPhone denilince akıllara genellikle çentik geliyor. Tesla denilince herkes öncelikli olarak otopilot sistemlerini anlıyor. MIT tarafından yayınlanan bir araştırma sonucu Tesla şirketi başta olmak üzere herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına bakıldığında otopilot aktifken sürücülerin yola dikkat etmediği ortaya çıktı. Yani otopilot modu aktif haldeyken genellikle sürücüler yol ile bağlantı kurmuyor. Kısacası her şeyi bu sisteme göre ayarlamak istiyor. Buna sorumluluğu başkasına devretme çabası diyebiliriz.

otopilot

Sürücülerin dikkatini bozduğunu iddia edilen otopilot sistemleri önümüzdeki yıllarda çok daha fazla tercih edilecek. Ancak bu sistemin kısa süre içerisinde suistimal edilme ihtimali bulunuyor. Eller serbest şekilde kullanılan araçlar için sürücülerin ellerini ve direksiyon tutuşunu taklit eden cihazlar bile satılıyor. Böylece sürücülerin tamamen direksiyondan kopması sağlanıyor. Otopilot modu kazalara davetiye çıkarıyor.

Her ne kadar otopilot sistemler kullanışlı olsa bile yine de sürücülerin dikkatli olması gerekiyor. Otopilot sizin yerinize geçemez. Bu sistem devredeyken bile dikkatli olmakta fayda var.

5G ile birlikte hayatımızda neler değişecek?