Okan Tüysüz’den Malatya depremi yorumu: Daha önce uyarmıştık bu hat 6.0’lık deprem üretebilir

Yayın tarihi: 25 Ocak 2024 Perşembe 4:42 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2024 Perşembe 4:42 pm

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremle ilgili aynı bölgede 6.0’ya veren depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi.

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada söz konusu depremin bu bölgede bulunan kırılmamış fay parçasında meydana geldiğini belirterek aynı bölgede 6.0 büyüklüğüne varabilecek depremler olabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz şu ifadeleri kullandı:

“16 Şubat depremi bütün bölgedeki bütün faylara önemli ölçüde bir stres yükledi. O zamandan bugüne on binlerce deprem oldu. Bunların içerisinde bazıları 5.0’in üzerinde hatta 6.0’yı geçtiler. Bu bölgeye baktığımızda kırılmamış bir fay parçası vardı ve biz burada 5.5 hatta 6.0’ya varan bir deprem yaşanabileceğini biliyorduk. Bu fayın üzerinde oldu bugün bu deprem. Dolaysıyla burada belki 6.0’ya varabilecek depremler olma ihtimali var. Belki de bunun gibi 5.0’lik birkaç depremle daha büyük deprem olmaksızın kırılma ihtimali de var. Ama bunları yaşayarak göreceğiz. Tabii bunun bir öncü olduğunu söylemek mümkün değil. Öncü depremleri, kendine has nitelikleri olduğu için bilemiyoruz.”

Malatya’da 5.3 büyüklüğünde deprem

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremle ilgili aynı bölgede 6.0’ya veren depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: TELE1