Oğuz Demiralp İran’ın misillemesini anlattı: Türkiye çok pasif durumda

Yayın tarihi: 15 Nisan 2024 Pazartesi 8:19 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2024 Pazartesi 8:19 pm

Haber: Özlem Aktürk

Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp İran’ın İsrail’e olan misillemesini değerlendirerek, ”Bir zamanlar ‘Bölgede kuş uçsa bizden sorulur” falan diyorduk. Saçma sapan. Biz sus pus içerisindeyiz. Yarın bir açıklama yapılır mı? Çok pasif bir durumdayız” dedi.

İran, İsrail’e yönelik beklenen misillemesini yaparak 300’den fazla insansız hava aracı ve onlarca balistik füzeyle İsrail’i hedef aldı. İsrail ordusu, İran’ın askeri hava unsurlarının çoğunun İsrail sınırları dışında etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Ülkenin güneyindeki askeri üste ufak çaplı hasar meydana gelirken, bir kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırı sonrası İran, İsrail’i uyardı. Operasyonun tamamlandığını belirten İran, İsrail tarafından misilleme yapılması durumunda “dün geceden daha ağır yanıt” vereceğini açıkladı.

İsrail tarafında ise Savaş Kabinesi saldırı sonrası ikinci kez toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, “İran’a bizim belirlediğimiz zaman diliminde karşılık vereceğiz.” dedi.

Bölgedeki gelişmeleri Emekli Büyükelçi Oğuz Demiralp TELE1’e değerlendirdi. Türkiye’nin gelişmelere olan tepkisizliğini eleştiren Demiralp, ”Türkiye’nin politikası çok zayıf. Bir zamanlar ‘Bölgede kuş uçsa bizden sorulur” falan diyorduk. Saçma sapan. Biz sus pus içerisindeyiz. Yarın bir açıklama yapılır mı? Çok pasif bir durumdayız. Arabuluculuk yapıyormuşuz. Bunlar hikaye. Yanlış bir politika. Çıkıp ciddi açıklamalar yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

”İSRAİL’İN KONSOLOSLUĞU VURMASI BÜYÜK BİR SKANDALDI”

Demiralp’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

”İsrail’in konsolosluğu vurması büyük bir skandal. BM tepki gösterdi fakat önemli batı devletleri tepki göstermedi. Olacak iş değil. Dediler ki orası konsolosluk ama içerisinde başka şeyler var. Bütün Amerikan temsilciliklerinin içinde CIA var o zaman bütün ABD temsilcilikleri de vutulabilir yani. Böyle saçma sapan bir şey olabilir mi? Buna tepki göstermemek çok kötü bir emsal.

Bunun üzerine İran tabi tepki gösterilseydi bu karşı atağı yapmazdı. İsrail bunu bilerek yaptı. İran’ı cevap vermeye mecbur eden bir saldırıydı bu. Dolayısıyla İran cevap vermek zorunda kaldı. Tabi tırmanma İran’ın işine gelmez. Kısıtlı bir saldırı yaptı. Bence daha fazlasını yapabilirdi ama yapmadı. Daha fazla işi büyütmek istemedi.

”NETANYAHU ABD’Yİ PARMAĞINDA OYNATTI”

Bunu İsrail ABD’nin yardımıyla çok iyi kullandı. Gazze meselesi dünden beri unutuldu. Dün 100’e yakın öldü kimse bahsetmiyor. Herkes İran’dan bahsediyor. Birden bira Gazze meselesi geriye itildi. ABD, G-7 dünden beri İsrail’in savunucusu oldular. Kötü çocuk İran oldu. Bütün bunlar İsrail diplomasisinin bir başarısıdır. Netanyahu ABD’yi parmağında iyi oynattı. Netanyahu’nun stratejisinden vazgeçeceğini düşünmüyorum. Bölgedeki esas sorun İsrail’in Filistin’i işgal etmesi.

”TÜRKİYE ÇOK PASİF”

Türkiye’nin politikası çok zayıf. Bir zamanlar ‘Bölgede kuş uçsa bizden sorulur” falan diyorduk. Saçma sapan. Biz sus pus içerisindeyiz. Yarın bir açıklama yapılıt mı? Çok pasif bir durumdayız. Arabuluculuk yapıyormuşuz. Bunlar hikaye. Yanlış bir politika. Çıkıp ciddi açıklamalar yapmamız lazım. Bölgedeki kişiler ile konuşmamız lazım. Belki bir takım arayı bulma çabaları dikkate alınırdı. Türkiye çok pasif”

Kaynak: TELE1