Öfke büyüyor: ‘Musa Orhan’ı bayrağın arkasından alın tutuklayın’

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 11:03 am - Güncelleme: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 2:19 pm

Batman Beşiri’de uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz ettiği 18 yaşındaki İ.E.’nin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesinin ardından Siirt Barosu, Orhan açığa alındığını duyurdu. Sosyal medyada tecavüzü doğrulayan Adli Tıp raporuna rağmen serbest bırakılan Musa Orhan’ın tutuklanması için on binlerce tweet atıldı.

Sanatçı Ahmet Güneştekin, “Geldik yoktunuz’ deyip günahlarını bayrakla örten de aynı sistemdi! Maalesef bu cüret, ülkenin bayrak-siyasi sembollerinin ardına sığınıp özgür kalacaklarından emindir”diyerek Orhan’ın tutuklanmasını istedi.

17 yaşındaki İ.E.’yi tecavüz ederek ölümüne neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın hala serbest olmasına tepkiler çığ gibi büyümüştü.

Uzman çavuşun tecavüz ettiği 17 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Sanatçı Güneştekin, sosyal medya hesabından ‘Musa Orhan tutuklansın’ etiketiyle yaptığı paylaşımda, “Benzer olaylara o kadar çok tanık oldum ki! Yıkıp bombaladıkları şehirlerin duvarlarına, “Geldik YOKTUNUZ” deyip günahlarını bayrakla örten de aynı sistemdi! Maalesef bu cüret, ülkenin bayrak-siyasi sembollerinin ardına sığınıp özgür kalacaklarından emindir” diye yazdı.

AÇIĞA ALINDI

Siirt Barosu, İ.E’ye tecavüz eden ve serbest bırakılan uzman çavuş Musa Orhan hakkındaki hukuki süreçle ilgili yaptığı açıklamada, Orhan’ın yürütülen soruşturma kapsamında çalıştığı kamu kurumu tarafından açığa alındığını duyurdu. T24’e konuşan Siirt Baro Başkanı Nizam Dilek, cinsel saldırıyla ilgili iddianamenin kabul edildiğini söyledi.

Siirt Barosu, İ.E’ye tecavüz eden uzman çavuşun açığa alındığını duyurdu

Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bir tanığın ifadesinin eksik olduğu gerekçesiyle iddianameyi iade kararına savcılık itiraz etti. Sıralı üst mahkeme 2. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın itirazını kabul etti. Yani dava 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 1. Ağır Ceza, dosyadaki Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tutuklanma talebini de karara bağlayacak.

Siirt Barosu da soruşturma kapsamında Musa Orhan’ın açığa alındığını da belirtti.

‘DELİLLERİN KARARTILMASI İHTİMALİ VAR, ORHAN HEMEN TUTUKLANMALI’

Fail Orhan ise hala serbest. Davayı takip eden İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu avukatlarından Nesrin Bilge, “Delillerin karartılması tehlikesi var” diyerek, Orhan’ın hemen tutuklanması gerektiğini belirtti.

BirGün’den Rıfat Kırcı’ya konuşan davayı takip eden İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu avukatlarından Nesrin Bilge, uzman çavuş Musa Orhan’ın delilleri karartma ihtimali olduğunu belirterek, “Delil karartma kaygısı yaşıyoruz. Kendi askeri nüfusunu kullanarak ilgili kişilere ya da kurumlara baskı uygulayarak delilleri karartabilir. Adli olarak yapılması gereken işlemler yapılsa daha sağlıklı olacak. Kaldıkları otel, geçtikleri sokak, gittikleri bakkalın araştırılması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

Uzman çavuş tecavüzüne uğradıktan sonra intihara sürüklenen İ. E., polis ablukası altında toprağa verildi

’20 GÜN TECAVÜZ EDEN KATİL SERBEST! HAYKIRIYORUZ, MUSA ORHAN TUTUKLANSIN’

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da, ” “18 yaşındaki genç kıza 20 gün tecavüz edip, daha sonra “İstediğin yere şikayet et, bana bir şey olmaz. Daha önce de çok yaptım, bir şey olmadı” diyen katil serbest, evladını yitiren aile perişan! Haykırıyoruz: Musa Orhan tutuklansın” tepkisini göserdi.

‘TECAVÜZCÜNÜN SAĞCISI SOLCUSU, MEMURU ASKERİ OLMAZ’

AHBAP’ın kurucusu Haluk Levent, Musa Orhan’ın tutuklanmasını talep ederek, ““Devletin üniformasının yerlere düşürülmesine izin vermeyin. Kötüler her yerde her meslekte olabilir. Tecavüzcünün tacizcinin sağcısı solcusu, memuru, askeri olmaz. Musa’nın o üniformayı giymeye ve onu kirletmeye hakkı yoktur. Kimse de onu korumasın” paylaşımını yaptı.

Öte yandan sosyal medyada de #MusaOrhanTutuklansın etiketiyle onbinlerce paylaşım yapıldı:

NE OLMUŞTU?

Batman’da uzman çavuş Musa O.’nun tecavüz ettiği ve bu yüzden 16 Temmuz’da intihara kalkışan 17 yaşındaki İ.E, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

İ.E.’nin ailesi hukuki destek alabilmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurdu. Ailenin talebi üzerine dernek tarafından Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Milli Savunma Bakanlığı’na ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvuruda bulunarak soruşturma ve olay hakkında bilgi alma talebinde bulunmuştu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ise, uzman çavuşun serbest bırakılmasını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesi ile Meclis gündemine taşımıştı. Yaşananlara ilişkin haberlerin Batman’ın haftalık yerel gazetesi Jiyan Haber’in internet sitesinde yayınlanması soruşturma konusu olmuştu. Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haberleri yayınlayan Jiyan Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “halkı kin ve düşmanlığa veya aşağılama” fiilini düzenleyen 216’ncı maddesi uyarınca soruşturma başlatılmıştı.