Ödülü iade etmekle başlamak

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2021 Salı 2:06 pm - Güncelleme: 11 Mayıs 2021 Salı 8:15 pm

Hülya Coşkun

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki Arslan Zeki Demirci Spor Kompleksi’nde Kadınlar Futbol Ligi şampiyonluk maçı yapılır. Beşiktaş Kadın Futbol Takımı, Fatih Vatanspor Kadın Futbol Takımını 2-0 yener.

Final maçının ardından kupa töreni gerçekleşir. Birincilik kupasını Beşiktaş, ikincilik kupasını Fatih Vatanspor kadın takımı alır.
“Ligin en iyi teknik direktörü” ödülü ise, şampiyon takımın teknik direktörü olan Bahar Özgüvenç’e verilmez. İkinci olan Fatih Vatanspor Teknik Direktörü Efe Mehmet Aydın’a verilir.

Bu ödülün kime ve hangi başlık altında verildiği, toplumsal yaşam içerisinde iki açıdan son derece önemli.
Bir, cinsiyet ayrımı.
İki, kadına şiddet.

Efe Mehmet Aydın, 18 Nisan 2019 tarihinde Kütahya’da oynanan Türkiye Genç Kızlar maçından sonra, 2 sporcusuna “Yarı Çıplak” bir halde “7 saat” boyunca şiddet uyguladığı gerekçesiyle yargılanıyor. Bu durumda, duruşması devam eden kişinin kulüp yönetimi ve federasyon tarafından kadın takımının başında göreve devam etmesine izin verilmesi yanlıştır.

Benzer şekilde; olaydan hemen sonra kadın sporcuların şikayeti ve görgü tanıkların ifadesiyle, TFF Amatör Futbol Disiplin Kurulu’nun (AFDK) bu kişiye sadece 60 gün hak mahrumiyeti cezası vermiş olması, sistemin yeniden sorgulanması gerektiğini göstermektedir. Cezanın ardından görevine devam etme süreci ise kadın futbolcular üzerinde psikolojik şiddetin de devam ettirilmesidir.

Türkiye Futbol Federasyonu “Başkanı” Nihat Özdemir ve yönetiminin, kadınlar futbol müsabakası final maçı sonucunda elleriyle hem ikincilik kupası, hem de “…en iyisi..” ödülünü bu kişiye vermesi, kadına şiddet ve kadının futbolda başarısının ikincileştirilmesini ödülle temsilidir.

Sporun aracılık ettiği futbolda, başarılı olan kadına “..en iyi..” ödülünün verilmemesi ve sporda erkek tarafından kadına şiddettin meşrulaştırılmaya çalışıldığı bu görüntülerde; futbol oyunun toplumsal bir ürün olarak kitlelere ulaştırdığı tüm mesajlar önemlidir. Mesajı ileten bir kısım medyanın yaşananları “şaşırtıcı” kelimesiyle ifade etmesi ise özellikle şaşırtıcıdır.

Yaşananlar:

Ülkemizde spordaki /futboldaki erkek egemen yapının göstergesidir.
Kadının futbolda erkekten daha başarılı olduğu gerçeğinin, mevcut hegemonik yapıyı tehdit ettiği gerçeğidir.
Futbolda kadının yeteneklerinin, zekasının, yönetme becerisinin hafife alınması gerektiği ön yargısının güçlendirilmesidir.
Kadınların futbolda arka planda kalmasının sağlanması; statü, güç ve prestijden mahrum bırakılmak istenmesidir.
Biliyoruz ki; sporun toplum ve kültür üzerinde yaygın bir etkisi vardır. Bu etkiyle toplumu ve kültürü etkileme yeteneğiyle spor, toplumdaki bu mevcut sorunlu yapıyı değiştirecek güce sahiptir. Kendi içindeki bu sorunlu alanı spor yine kendisi cezalandırmalıdır. İşe Efe Mehmet Aydın’ın kendisine verilen ödülü iade etmesiyle başlanması iyiye doğru atılacak ilk adım olacaktır.
Hatırlatma: Şiddetin bir ruh ve halk sağlığı sorunu olduğu bilinciyle 27-Mayıs-2021 tarihinde görülecek davayı medya, sporcular ve sporseverler takip etmesi önemlidir.

Twitter: @Hulya__Coskun

Instagram:  hulyacoskun