Nurettin Sözen: Biyolojik arıtma projelerini Erdoğan durdurdu

Yayın tarihi: 9 Haziran 2021 Çarşamba 10:29 am - Güncelleme: 9 Haziran 2021 Çarşamba 10:32 am

Eski İBB Başkanı Nurettin Sözen, deniz salyasının esir aldığı Baltalimanı, Riva ve Kadıköy’de kurulması planlanan biyolojik arıtma tesislerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediye başkanı olmasıyla rafa kaldırıldığını söyledi.

Marmara Denizi’ni esir alan müsilaj (deniz salyası), Kuzey Ege ve Karadeniz’e doğru yayılırken, uzmanlar en büyük nedenin denize verilen atık sular olduğunu belirtiyor ve acilen biyolojik arıtmanın zorunlu kılınması gerektiğini söylüyor.

Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur’a konuşan eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Nurettin Sözen, “Tayyip Erdoğan, belediye başkanı olmasından sonra biyolojik arıtma projelerini durdurdu, atık suları denizin dibine deşarj etme yolu seçildi” dedi. Sözen, “Kanal İstanbul yapıldığı zaman asıl siz o zaman görün kirlenmeyi. Marmara tamamen bitecek” uyarısında bulundu.

“ERDOĞAN, MALİYETİ DÜŞÜK DİYE DEŞARJ YOLUNU SEÇTİ”

Sözen, müsilaj nedeniyle CHP’li yerel yönetimleri suçlayan AKP  Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir’e verdiği yanıtta, Baltalimanı, Riva ve Kadıköy’deki tam biyolojik arıtma projelerinin Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’te belediye başkanı olmasından sonra rafa kaldırıldığını söyledi. Sözen biyolojik arıtmanın yerine, maliyeti düşük ancak Marmara’nın kirlenmesine neden olan atık suların denizin dibine deşarj etme yolunun seçildiğini ifade etti.

“DERE ISLAH PROJELERİNİ DE DURDURDU”

Erdoğan dönemiyle, denizi kirleten derelerin ıslah projelerinin de durdurulduğunu belirten Sözen, “Erdoğan’ın atık suları denizin dibine deşarj edilmesi ve denizin bunu kendi kendine temizleyebileceği şeklindeki temel yanılgısının Kanal İstanbul Projesi’ni gerçekleştirme konusundaki ısrarı ile sürdüğünü görüyoruz” dedi.

Atık suların tam biyolojik arıtma yerine denizin dibine deşarj etme yönteminin uzun yıllar sürdürüldüğünü anlatan Sözen, kirlenmeyi önleme konusunda yerel yönetimlerin sadece katı atıkların denize boşaltılmasını önleyici tedbirler aldığını ifade etti.

TIKLAYIN – CHP’nin “müsilaj” önerisini reddeden AKP müsilaj önerisi verdi

TIKLAYIN – Bakan müjdeyi verdi: Kanal İstanbul müsilajı bitirecek

TIKLAYIN – Müsilaj dünya basınında: Tarihteki en büyük salgın

TIKLAYIN – Marmara’yı esir alan müsilajla mücadele planı açıklandı

TIKLAYIN – TELE1 müsilajı görüntüledi: Marmara Denizi can çekişiyor

TIKLAYIN – Meclis’te deniz salyası alarmı

TIKLAYIN – ‘Marmara ölüyor, İstanbul kolera salgınına hazır mı?’

TIKLAYIN – Erdoğan: Bir de Karadeniz’den yayılırsa bu bela büyür