Eğitim-İş’ten MEB’e tepki: Müfredatlar ülkelerin anayasaları kadar önemli

Yayın tarihi: 26 Nisan 2024 Cuma 4:58 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2024 Cuma 4:58 pm

Haber: Ceren Ural

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Milli Eğitim Bakanlığı‘nın yeni müfredat taslağı ile ilgili TELE1’e açıklamalarda bulundu. AKP iktidarında müfredatın sık sık değiştirilmesine tepki gösteren Özbay, “Müfredatlar, ülkenin anayasaları kadar önemlidir. Eğitimin anayasası müfredattır. ‘Kapalı kapılar altında hazırlarız, artık budur’ diyemezsiniz” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait müfredatı değiştirmeye yönelik taslağı yayımladı. Görüş ve önerilere sunulan taslağın kabul edilmesi durumunda, müfredat AKP döneminde 18. kez değişmiş olacak.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, MEB’in yeni müfredat taslağı ile ilgili TELE1’e değerlendirmelerde bulundu.

“MÜFREDAT ÜLKENİN ANAYASASI KADAR ÖNEMLİDİR”

Müfredatın sık sık değiştirilmesi nedeniyle iktidara tepki gösteren Özbay, şunları söyledi:

-Müfredat değişiklik süreci KHK ile ülkeyi yönetmeyi alışmış iktidarının bakanına tam da yakışır şekilde yapılıyor. Müfredatlar, ülkenin anayasaları kadar önemlidir. Eğitimin anayasası müfredattır. ‘Biri bakan oldu, siyasi iktidar bu oldu. Kapalı kapılar altında hazırlarız, artık budur’ diyemezsiniz. Müfredatla ilgili tartışmalar yaparken, hem geçmişin z raporunu vermeniz lazım, nedir eksiklikler, müfredattan mı kaynaklanıyor… Sorunun kaynağını tespit etmeniz lazım.

“MÜFREDAT DEĞİKİLİĞİNDE ÜNİVERSİTELERİ DE SÜRECE DAHİL ETMEK ZORUNDASINIZ”

-Bunu öğretmen uygulayacak, öğretmen nerede yetişir üniversitede yetişir. Demek ki müfredat değişikliği planlıyorsanız, üniversiteleri sürece dahil etmek zorundasınız. Eğitim bileşenlerini sürece dahil etmelisiniz. Bizlerle hiçbir temas yok.

“TARİKATLARA STK DİYEN BİR BAKAN”

-Tarikat ve cemaatlere STK diyen bir bakanımız var. Sen hem tarikatlara STK diyeceksin hem bakan olacaksın hem de Cumhuriyet’ten, Atatürk’ten bahsedeceksin… O nedenle yanlarına aldıkları görüştükleri kurumlara STK denilirse ancak bakan der. Bu alanda bilimsel, çağdaş yorumlamayı yapacak kurumlar dahil edilmedi. Fikir alışverişi gerçekleşmedi.

“GELECEK NESİLLERE YAPILAN EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”

-Sistemde 10’larca kez değişiklik yapıldı. Bu değişikliklerin hepsi AKP döneminde yapıldı ve hesap veren kimse yok. Adeta bir reform çöplüğüne dönüştü. Kapalı kapılar ardından yapılacak bir şey değil. Geçmişle ilgili bir eksiklik raporu var mı bakanın? Neden ihtiyaç duyulmuş? AKP döneminde 3 kez köklü değişiklik yapıldıysa, bu köklü değişiklikler sonrası neden yenisine ihtiyaç duyulmuş? Çalışma ekibi kimler ve neye göre seçilmiş? Bir pilot uygulaması var mı? Müfredat değişiklikleriyle ilgili siz eğitimin çerçevesini değiştiriyorsunuz. Bunlarla ilgili ‘hadi değiştirdik bütün sınıflarda uyguluyoruz’ diyemezsiniz. Bir değişiklik olacaksa 1. sınıfta pilot uygulamayla başlamalı. Bu değişiklikler, gelecek nesillere yapılan en büyük kötülük.

AKP iktidarında eğitimde yapboz modeli! MEB yeni müfredat taslağını açıkladı

Müfredat , eğitim, üniversite, milli eğitim bakanlığı

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredat taslağı ile ilgili TELE1’e açıklamalarda bulundu. AKP iktidarında müfredatın sık sık değiştirilmesine tepki gösteren Özbay, “Müfredatlar, ülkenin anayasaları kadar önemlidir. Eğitimin anayasası müfredattır. ‘Kapalı kapılar altında hazırlarız, artık budur’ diyemezsiniz” dedi. 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ