New York Belediye Başkanı’nın Türkiye’ye yaptığı geziler soruşturuluyor

Yayın tarihi: 14 Kasım 2023 Salı 4:30 pm - Güncelleme: 14 Kasım 2023 Salı 4:38 pm

Haber: Yılmaz Polat - Washington

Bir süredir ABD siyasetini karıştıran Türk Hükümeti’nin New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyasıyla ilgili bağlantı iddiaları arasında Adams’ın Türkiye’ye yaptığı gezilerin de soruşturulduğu bildiriliyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın seçim kampanyasıyla ilgili FBI’ın yürüttüğü soruşturmanın TÜRKEN-ABD Vakfı, Türkevi, bir Üniversite ve bir Türk Derneği’nin yanı sıra Adams’ın Türkiye’ye yaptığı gezilerin soruşturma kapsamında olduğu öne sürülüyor.

Adams, siyasi kariyeri boyunca, Erdoğan hükümetinin ve ona yakın kurumların desteği de dahil olmak üzere Türkiye’ye çok sayıda seyahat gerçekleştirdi. Türk kültür etkinliklerine de katıldı.

Adams kendisinin Türkiye’yi ziyaret eden ilk belediye başkanı olmasının yanı sıra ülkeyi altı veya yedi kez ziyaret etmesiyle de övünmesiyle biliniyor.
New York Belediye Başkanı’nın Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında bazı şirket yöneticileriyle bir araya geldiği, bu şirketlerin ABD’de uzantıları olduğu da iddialar arasında.

New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın peşine FBI düştü! Soruşturmada Türkiye detayı

Bu gezilerden birinin Bahçeşehir Üniversitesi, Türk Hava Yolları ve “New York’taki Türk Kültür ve Tanıtma Ofisi” tarafından finanse edildiği belirtiliyor.
‘Türkiye’ye çok kez gitmekle övünen’ Adams’ın, “Tüm bu ülkelerle yaptığımız gibi fikir alışverişinde bulunmak için bunun harika bir fırsat olduğunu düşündük ve işletmeleri buraya çekmek istiyoruz” dediği haberlerde yer alıyor.

ABD Yasaları , yabancı uyruklu kişilerin ve hükümetlerin yerel, eyalet veya federal siyasi kampanyalara bağış yapmasını yasaklıyor.

FBI Müfettişleri, 2021 belediye başkanlığı yarışında olası yabancı nüfuza yönelik soruşturmanın bir parçası olarak, şu anda Türk hükümetinin kampanyaya katkıda bulunan yabancıları maskelemek için ABD vatandaşlarını (Straw donors) kukla bağışçı olarak kullanıp kullanmadığını araştırıyor.

Soruşturma New York Güney Bölgesi Federal Savcılığı tarafından yürütülüyor.

Adams’ın Türkiye ile ilişkisi, geçen hafta kampanyasının bağış toplama sorumlusu 25 yaşındaki Brianna Suggs’un evine FBI’ın yaptığı baskın haberiyle ortaya çıktı.

FBI, Eric Adams’ın cep telefonlarına ve kişisel tablet bilgisayarına el koydu. Başkan Adams aleyhine henüz bir suçlama yapılmadı.