NATO’dan Erdoğan’ın AB çağrısına destek

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 2:40 pm - Güncelleme: 10 Temmuz 2023 Pazartesi 2:45 pm

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin konuştu. Stoltenberg, “Türkiye’nin AB üyeliği isteğini destekliyorum” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma talebini desteklediğini açıkladı. Stoltenberg, “Türkiye’nin AB’ye katılma hedefini destekliyorum. İsveç’i NATO’ya sokmak için çok çalışıyoruz. İsveç’in üyeliği konusunda Vilnius zirvesinde olumlu bir karara varmak hala mümkün” dedi.

Stoltenberg açıklamasının devamında şunları söyledi:

“NATO mevcudiyetini artırmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda daha fazla asker sevk etmiştik. Ukrayna işgalinden sonra Madrid zirvesindeki kararla bunu artırmıştık. Bu zirvede yarın ve yarından sonraki gün savunma planı üzerinde anlaşacağız. Bunun dışında tüm ittifaklarımızı koruyabilecek hale geleceğiz.

Aynı zamanda Almanya’nın kararını da mutlulukla karşıladım. Bu kararı çok uzun süredir bekliyorduk. Kişisel olarak ben ve diğer liderler aynı şeyi vurguladık. Çevremizdeki jeopolitik durum giderek daha kötü hale gelecek. Nükleer silahların yerleştirilmesi konusunda ve Wagner’in bu ülkeye gelmesi konusunda müttefik birliğine ihtiyacımız var. NATO’nun bu bölgede savunmasının güçlenmesi kollektif savunmamız açısından önemli. Bu kararın da tam zamanında geldiğini düşünüyorum”

ERDOĞAN ÇAĞRI YAPMIŞTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, “Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Önce Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin önünü açın biz de İsveç’in önünü açalım” ifadelerini kullanmıştı.

Jens Stoltenberg Türkiye, İsveç ve Finlandiya hakkında “önemli olan”ı açıkladı