Naci Görür’den İstanbul uyarısı: Her an deprem olma ihtimali yüzde 47

Yayın tarihi: 8 Aralık 2023 Cuma 10:19 am - Güncelleme: 8 Aralık 2023 Cuma 10:19 am

Deprem bilimci Naci Görür, İstanbul’da her an deprem olma ihtimali yüzde 47’ye çıktığı söyledi. Görür, “Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın” dedi.

Bursa’da Mudanya merkezli 4 Aralık’ta meydana gelen depremlerin ardından “beklenen Marmara depremi” yeniden gündeme geldi. Deprem bilimci uzmanlar İstanbul’un depreme ne kadar hazır olmadığını söylerken uyarılarda bulunuyor.

İstanbul’da çözüm bekleyen en temel sorunlardan biri depreme karşı dayanıklı olmayan riskli yapılar. Marmara Denizi’nde 7 ila 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklenirken kentteki yüksek riskli konut sayısı yaklaşık 1,3 milyonu buluyor.

DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, olası depremde ağır hasar alması ya da yıkılması beklenen yapılarda 3 milyon nüfusun yaşadığına dikkat çekiyor.

‘NEREDEYSE YAZI TURA ATACAKSIN’

Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarında gerçekleşen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda gerçekleştiğini söylüyor. Büyük Marmara depremi ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor. Bu depreme ilişkin öngörülerin halen geçerli olduğunu vurgulayan Görür’e göre İstanbul’da her an deprem olma ihtimali yüzde 47’ye çıkmış durumda. Görür, “Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın” diyor.

İSTANBUL 7 İLE 7,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM RİSKİNDE

Kuzey Anadolu Fay Hattı 17 Ağustos 1999’daki Gölcük depreminde kırılmıştı. Aynı fay hattının devamı batıda İstanbul’dan geçiyor. İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi’nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.

Naci Görür’den 18 il için gözyaşlarıyla deprem uyarısı: Kaderleri Maraş, Hatay gibi olacak

İstanbul’da her gün yüzde 47’lik deprem beklentisiyle yaşam devam ederken hükümet, riskli yapı sorununa çözüm getireceği iddiasıyla kentsel dönüşüm düzenlemelerini içeren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”u yürürlüğe koydu. Düzenleme, afet riskini öncelemediği, bütüncül bir planlama anlayışından uzak olduğu, koruma kapsamındaki alanları yapılaşmaya açacağı ve özel mülkiyetlerin el değiştirmesine neden olacağı dolayısıyla eleştiriliyor.

200 BİN BİNANIN AĞIR HASAR ALABİLİR

İBB’nin tespitlerine göre İstanbul’da bulunan 1 milyon 200 bin binadan 800 bini 2000 yılı öncesi yönetmeliklere göre yapılmış durumda. Bu binalardan yaklaşık 200 bininin depremde ağır hasar alması ya da yıkılması bekleniyor.

Android telefonlar depremi önceden nasıl bildiriyor? Uzmanı tüm ayrıntılarıyla anlattı

Kaynak: TELE1