Mustafa Balbay AKP’nin planını açıkladı “Torba Anayasa yapacaklar” dedi!

Yayın tarihi: 29 Nisan 2024 Pazartesi 2:38 pm - Güncelleme: 29 Nisan 2024 Pazartesi 2:38 pm

Haber: Ceren Ural

Gazeteci Mustafa Balbay son zamanlarda gündeme getirilen yeni Anayasa tartışmaları hakkında dikkat çeken detaylar anlattı. AKP’nin Torba Anayasa getireceğini ifade eden Balbay, iktidarın  muhalefet partileri için yaptığı plana dikkat çekti.

31 Mart yerel seçimleri sonrası gündeme gelen yeni Anayasa tartışmaları sürerken Cumhur İttifakı ortağı MHP partisinin hazırladığı 100 maddelik teklif olduğunu duyurdu. Öte yandan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da en yakın zamanda tüm siyasi partilerle bu konu hakkında görüşüleceğini bildirdi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş’tan yeni anayasa çıkışı: Haftaya görüşmelere başlayacağım

TELE1’e açıklamalarda bulunan Gazeteci Mustafa Balbay ise AKP’nin yeni Anayasa planını anlattı. Balbay AKP’nin Anayasa tekliflerinin tartışılacağı sürede muhalefeti birbirine düşürmeye çalışacağını söyledi.

Mustafa Balbay açıklamasında şunları kaydetti:

Mehmet Uçum’un anayasa değişikliği ile ilgili Cumhurbaşkanlığı özel danışmanı ve talimatnamesi ve yönergesiyle karşılaştık. Mehmet Uçun ne dedi “Bu çok büyük bir kazanım olan 50+1 her hal ve şartta tartışma dışıdır” Şimdi Uçun ne dedi defter tutuyoruz dedi. Saray’da defter tutuyoruz dedi. Uçum’un bu açıklamasından sonra açıklamalarını sildiler. Bunu da tartışalım diyenler sosyal medya paylaşımlarını sildiler.

Bunlar Anayasa’yı nasıl yapacak. Bunların yapacağı ortada. Şu anda gördüğüm hava bu Anayasa’yı torba anayasa yapacaklar. Şimdi Anayasa’nın 177 maddesinin 43 hariç hepsi değişti. Onlar da temel maddeler. Bütün maddeler değişti. AKP’ye şunu soruyoruz. Özgürlükler bağlamında toplumsal barış bağlamında bu Anayasa’da elini tutan madde hangisi söyle.

Bir şey daha dikkat çekiyor. DEM Parti kendi partisinin çıkarları gereği “Biz Anayasa önerilerimizi hazırladık bu Anayasa değişikliği toplumun ihtiyaçlarıyla yapılmalı bir kişinin ihtiyaçları için değil” DEM Parti’nin temel özlemlerinin ne olabileceği belli. Ona CHP’nin MHP’nin diğer partilerin karşı çıkmasını sağlayarak vülgarizasyon yaratmak istiyor. AKP kafası böyle çalışır. DEM ile görüşmede diyecekler ki ‘Çok güzel maddeler’ ama CHP bunları kabul etmez. Fiilen toplumda oluşmuş ‘Şahsın Rejimine’ karşı bir hedef olan mutabakatı yarmak için de kullanacaklar. O yüzden bu gündeme teslim olmaması lazım.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ