“Muhalefetin HDP ile yan yana gelmesini önleme hamlesi mi bu?”

Yayın tarihi: 26 Eylül 2020 Cumartesi 8:56 am - Güncelleme: 26 Eylül 2020 Cumartesi 11:37 am

T24 yazarı Murat Sabuncu, eski HDP milletvekilleri ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 82 kişi hakkında verilen gözaltı kararıyla ilgili, “Kürtler her alanda ayrımcılığa uğruyor, hukukun zerresi ‘mahallelerinden’ geçmiyor.” ifadesini kullandı.

T24 yazarı Murat Sabuncu, eski HDP milletvekilleri ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 82 kişi hakkında verilen gözaltı kararını bugünkü köşesine taşıdı. Operasyonla ilgili tahminleri sıralayan Sabuncu, “Şimdi hep birlikte tahminde bulunmaya çalışıyoruz: Muhalefetin HDP ile yan yana gelmesini önleme hamlesi mi bu?” diye sordu.

Sabuncu’nun, “Kürtler her alanda ayrımcılığa uğruyor, hukukun zerresi ‘mahallelerinden’ geçmiyor” başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

“Dün çoğunluğunu Kürt seçmenin oluşturduğu oylarla seçilen Ayhan Bilgen’in polis zırhlı aracına bindirilerek gözaltına alınması ya da HDP MYK Üyesi Alp Altınörs’ün başına bastırılarak araca bindirilmeye çalışılması (Altınörs direndi) acaba nasıl bir duygu yarattı düşünen var mı? Sırrı Süreyya Önder’den Altan Tan’a demokratik siyaset ve barış için uğraşan onlarca siyasetçiyi polis arasında götürülürken görmek ne hissettirdi sizce insanlara?

Şimdi hep birlikte tahminde bulunmaya çalışıyoruz:

– İktidar ekonomik krizden dış politikadaki başarısızlıklara olanları unutturmak için mi yaptı?

– Muhalefetin HDP ile yan yana gelmesini önleme hamlesi mi bu?

– Avrupa İnsan Hakları Büyük Dairesi Selahattin Demirtaş kararını kısa bir süre sonra açıklayacak, tahliyelerin önünü kesmek için mi yapıldı?

– Siyasetçiden akademisyene yine – yeni bir gözdağı mı?

– HDP 7 vekil için de fezleke hazırlanıyormuş, belediyelerden yerel örgütlenmelere kadar felç edilmeye çalışılan hareket neredeyse kapatılmış hale getirilmeye mi çalışılıyor?

Belki biri belki hepsi. Ama büyük çoğunluğun aklına ‘bu operasyonlar hukuki’dir şıkkı gelmiyor. Nasıl gelsin? Artık gözaltıların, tutuklulukların, tahliyelerin, afların ‘hukukun değil siyasetçinin, iktidarın ve ortağının belirlediği’ bir süreç olduğu gözümüze sokulmadı mı?

Türkiye’de Kürtler üzerinden ‘dönemsel’, seçime yönelik siyaset değil kalıcı bir ortaklaşma ve barışa ihtiyaç var. Memleketin demokrasi, insan hakları gibi ana sorunları karşısında suskun kalmak, sadece kendi mahallesinin ‘derdine yanmak’ hiçbirimizi mutlu, huzurlu kılmayacak. Hukuksuzluklar ve baskılarla yıllardır hiçbir sorun çözülemedi, çözülemeyecek.”

7 HDP’li vekil hakkında fezleke düzenlenecek