Metin Lokumcu davası başlıyor

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 2:54 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2021 Pazartesi 3:32 pm

TELE1/EKİM  DENİZ GENÇ

Hopa’da düzenlenen eylemler sırasında polis müdahalesi sonucu hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin davanın ilk duruşması 21 Nisan’da görülecek. Dava öncesi konuşan Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, TTB tarafından hazırlanan raporun önemine dikkat çekerek davanın emsal niteliği taşıyacağını belirtti.

Artvin Hopa’da dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği miting öncesi çıkan olaylarda polis müdahalesinin ardından fenalaşarak hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması 21 Nisan’da Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi TELE1’e konuşan Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüboğlu, “Kimyasal olaylarda burada ilk kez belgelendi ancak dosya geç aldı.” dedi. Davada zaman aşımı riski olduğunu belirten Eyüboğlu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 2012 yılında hazırlanan raporda yer alan “Ölüm ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu kanaatini bildirir” ifadelerinin önemini vurguladı.

13 POLİS HAKKINDA ‘TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMA’ GEREKÇESİYLE DAVA AÇILDI

Söz konusu raporun toplumsal olaylarda kullanılan gaz bombası ile ölüm arasındaki nedensellik bağını ortaya koyması itibarıyla Türkiye’de bir ilk ve bilimsel literatür açısından da son derece önemli olduğu belirtildi. 2012 yılının Şubat ayında açıklanan raporun üzerinde 9 yıl 5 ay geçtikten sonra soruşturma tamamlandı.37 kamu görevlisi hakkında “taksirle ölüme neden olma, görevi kötüye kullanma, zor kullanma sınırının aşılması” suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken 13 polis hakkında ‘taksirle ölüme neden olma’ gerekçesiyle dava açıldı.

EMSAL NİTELİĞİ TAŞIYACAK!

24 Aralık 2020’de Hopa Asli Ceza Mahkemesi’nde başlaması beklenen dava, bir gün kala ‘güvenlik’ gerekçesiyle Trabzon’a kaçırıldı ve 21 Nisan 2021 tarihine ertelendi. 21 Nisan Çarşamba günü görülecek davanın en önemli özelliğinin ise ‘Lokumcu’nun polisin attığı kimyasal gaz nedeniyle hayatını kaybettiğinin gerçekleştiğinin bilimsel raporla kanıtlanmış olması’nın olduğu belirtildi. Metin Lokumcu davasının, orantısız kullanılan kimyasal gazlar ve polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin davaları açısından emsal niteliği taşıması bekleniyor.

Lokumcu ailesinin avukatı Eyüboğlu ise davanın aslında Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Artvin Hopa’da düzenlediği miting öncesinde Hopalılar, hidroelektrik santraller ve çay tarımında yaşanan sorunlar üzerine Hopa meydanında basın açıklaması yapmak istedi. Basın açıklamasına düzenlenen polis müdahalesi doğrultusunda kullanılan ölçüsüz kimyasal gazdan etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Olaylarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra bu kişiler serbest bırakılmıştı. Olayların ardından gösteriler sırasında Artvin dahil toplam 7 kentin (Artvin, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Rize, Ardahan, Kars) çevik kuvveti elindeki gaz stoğunu bitirecek düzeyde kimyasal gaz kullandığı ortaya çıktı.

Dönemin başbakanı Erdoğan ise Lokumcu’nun ölümünün ardından İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde ‘Türkiye Hazır Hedef 2023’ proje tanıtım toplantısında “Tabi bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliğini bilmiyorum, üzerinde durmaya da gereğini duymuyorum kalp krizi sonucu ölmüş” dedi.