Merdan Yanardağ’ın avukatı: Savcı yeni bir kavram geliştirmiş

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2023 Cumartesi 10:16 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2023 Cumartesi 11:03 pm

Hedef gösterilip tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın avukatı Bilgütay Hakkı Durna savcının iddianamede yeni bir kavram geliştirdiğini söyledi. Durna “Bu çok tehlikeli” dedi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, geçen hafta yayınlanan 4 Soru 4 Cevap programında AKP’nin Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla tutuklandı. Silivri Cezaevi’ndeki Yanardağ 18 gündür tutuklu.

Yanardağ hakkındaki soruşturma geçtiğimiz günlerde tamamlanarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca iddianame hazırlanmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin incelemesi tamamlandı. Mahkeme iddianameyi kabul etti. Savcı Yanardağ için 11 yıla kadar hapis cezası istedi.

Adaletsizliğe devam kararı! Merdan Yanardağ’ın tahliyesine ret, mahkeme 4 Ekim’de

 

‘BU ÇOK TEHLİKELİ’

İddianameyi MLSA Türkiye’den Onur Öncü’ye değerlendiren Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Hakkı Durna PKK’lı Duran Kalkan’la Yanardağ’ın sözleri arasında bağ kurulmasını eleştirdi.

Durna şunları ifade etti: “Savcı iddianamede yeni bir kavram geliştirmiş, PKK yöneticisi Duran Kalkan’ın bizim bilmediğimiz bir zamanda ve yerde ifade ettiği demeç ya da yazıyı iddianameye taşımış. Bu sözler 2023’ün Ocak ayında söylenmiş. Sonra bugüne gelmiş ve ‘Merdan Yanardağ paralel mahiyette sözler söylüyorsunuz öyleyse aranızda bir ilişki var’ sonucuna varmış. Ve buradan da terör örgütü propagandası çıkarmış. İki tane şey var. Bir Duran Kalkan’ın söylediği şeylerin niyeti kastı çok başka bir şey, Merdan Yanardağ’ınki çok başka bir şey. Çünkü Merdan Yanardağ’ın söylediği şey AKP’nin politikalarını eleştiren bir konuşma aslında. Ama siz paralel bir dil sergiliyorsunuz derseniz eğer, ceza hukukunu bir kenara bırakmanız gerekiyor. Siz herhangi bir konu hakkında görüş belirttiğiniz zaman, örneği NATO konusu, deprem konusu vs hiç fark etmez. Siz bir konuda görüş belirttiniz ve sonra Duran Kalkan da bu konuda görüş belirtmiş olsun. Ne olacak? Siz terör örgütü propagandası mı yapıyor olacaksınız? Aynı şey geçerlidir. Bunun temeli yoktur. Bu çok tehlikelidir.”

‘AKIL ALMAZ İLGİNÇ TABLO’

Yanardağ’ın sözleri sonrası RTÜK de TELE1’e 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verdi. 18 Temmuz’da uygulanmaya başlayacak karartma kararına karşı TELE1 yürütmenin durdurulması için başvurdu. Ancak karar 18 Temmuz’dan önce çıkmazsa TELE1 karartılacak.

TELE1 Yayın Koordinatörü Murat Taylan ise Yanardağ’a yöneltilen suçlamalarla RTÜK’ün verdiği ceza nedeni olarak gösterilen suçlamaların farklı olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu:

“Şimdi burada yine ilginç bir tabloyla karşı karşıyayız. Merdan Yanardağ’ın iddianamesinde katalog suçlar arasında yer almadığı halde, katalog suçlar arasında gösterilerek verilen tutuklama kararında olduğu gibi, RTÜK de bu kez aslında hiç ilgisi olmayan bir maddeye dayandırmış. ‘Irk, din, cins, mezhep ayrımı üzerinden halkın nefrete sürüklendiği değerlendirmesiyle’ 8/b maddesi üzerinden bir ceza vermiş. Ve bu maddeden verdiği ceza nedeniyle de bizim 7 gün ekranımızı karartıyor. Burada tuhaf bir durum var, mahkemenin iddiası terör propagandası. RTÜK’ün mevzuatından terör propagandasına dair bir madde var ve o maddeden bir ceza verebilirlerdi. Ama oradan verdikleri cezayla ekranımızı karartamazlardı. Şimdi olmayan bir maddeye olmayan bir suçlamaya sokup bize 7 gün ekran karartma cezası vermiş oldular. Bu cezayı verebilmek için bu maddeyi kullandıklarını değerlendiriyoruz. Bu akıl almaz bir şey. Bunu hukukçular da çözemiyor CHP kontenjanından giren RTÜK üyeleri de çözemiyor.”

Kararın siyasi olduğuna inandıklarını belirten Taylan “Bize bugüne kadar verilen her cezanın aynı nitelikte olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Merdan Yanardağ hakkında iddianame hazırlandı

LİSANS İPTALİ TEHLİKESİ

RTÜK’ün 7 günlük yayın durdurma cezasına gerekçe gösterdiği 8/b maddesi farklı bir düzenlemeyi de kapsıyor. Buna göre 8/b maddesinin bir yıl içinde üç kez ihlal edilmesi durumunda yayın lisansı iptal ediliyor.

Taylan bu konuya da dikkat çekerek “Bir sonraki 8/b maddesinden verilecek bir cezada lisans iptali söz konusu. TV kanallarının lisansının RTÜK tarafından iptal edilebilmesi için 8/b maddesinde 1 yıl içinde 3 kere ihlal edilmesi kuralı var. Daha önce böyle bir ceza verilmişti. Şimdi bunu ikinci ceza haline getirdiklerinde dolayısıyla yolu kısaltmış oluyorlar” diye konuştu.

Ali Duran Topuz ‘iddianame’yi yazdı: Valla Merdan Yanardağ ucuz kurtarmış!