Mehmet Uçum Yargıtay’ı “milli” diyerek savundu: TİP ve CHP geçmişi hatırlattı

Yayın tarihi: 9 Kasım 2023 Perşembe 1:42 am - Güncelleme: 10 Kasım 2023 Cuma 6:01 pm

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un, Can Atalay’ı tahliye etmeyip AYM üyelerine suç duyurusunda bulunan Yargıtay’ı savunmasına çok sayıda tepki geldi.

Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) tutuklu Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusu üzerine hak ihlali kararı vermesini kabul etmeyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerinin AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan tartışma sürüyor.

YARGITAY’A “MİLLİ YARGI” SAVUNMASI

Cumhurbaşkanı Başdanışman ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda AYM üyelerine suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerini “milli yargı” olarak niteledi ve “saldırı altında” olduklarını savundu.

Mehmet Uçum sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti olan milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin verdiği kararlarda ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. Maddesini yok sayıyor. Oysa dokunulmazlığa ilişkin 83. madde 14. maddedeki durumları hariç tutar. Anayasanın bu amir hükmüne rağmen AYM anayasaya aykırı kararlar vermeye devam ediyor. Anayasanın 14. maddesinin belirsiz olduğunu ileri sürmek AYM’nin görevi değildir. 14. Maddeye belirlilik kazandıran Ceza Kanunları ve Ceza Yargısı Kararlarıdır. AYM Anayasanın açık hükmünün yanı sıra Ceza Kanunlarını ve Yargı Kararlarını da göz ardı ediyor. Ne yazık ki AYM’nin bu konuda verdiği kararlar tam bir yargısal aktivizm örneğidir. Bu çerçevede Yargıtay’ın Aym ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Tepki gösterenlerin Yargıtay kararını okuyup okumadıkları da ayrı bir sorundur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Bir anlamda kral çıplak demektir. Yönteminin bu olup olmadığı ayrıca tartışılır ama cesareti tartışılmaz. Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur. Türkiye, Milli Yargısını batıcı ve neo liberal yargı anlayışlarına karşı sonuna kadar savunacaktır, kimsenin bundan şüphesi olmasın”

OĞUZ KAAN SALICI: SEN BUNUN NESİYLE KAVGA EDİYORSUN BAŞDANIŞMAN?

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Yargıtay’ın kararında geçen “Yargısal aktivizm” kavramıyla kast edilen AYM kararının “85 milyonun hakkını korumak” olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda buluan Oğuz Kaan Salıcı şu ifadeleri kullandı:

“Bak başdanışman, “Yargısal aktivizm” eğer yargının 85 milyonun hakkını korumasıysa, sen ona kurban ol. Ama eğer yargı siyasi hesaplaşmaların parçası olursa, kendisine hukuki olmayan vazifeler devşirirse, işte orada dur… Hiç “millî yargı” falan deme. Senin “millî” dediğin yargı, aslında “partizan” yargı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı ne zaman geldi? 2010’da. Bu ne demek? “İç hukukun imkanları evrensel insan hakları açısından son bir kez gözden geçirilsin” demek. Sen bunun nesiyle kavga ediyorsun, başdanışman? Türkiye’yi uygar dünyadan kopmuş bir Kuzey Kore yapmaya mı çalışıyorsun?”

ÖZGÜR URFA’DAN ABD VE İNGİLTERE ANAYASASI HATIRLATMASI

TİP Parti Meclisi(PM) Üyesi Avukat Özgür Urfa, Mehmet Uçum’un açıklamasını alıntılayarak Yargıtay’ın verdiği kararda ABD ve İngiltere anayasalarına atıfta bulunduğunu hatırlattı.

Özgür Urfa şu ifadeleri kullandı: “Bir zamanlar Fethullahçılar da kendi hakimlerinin hukuksuzluklarını böyle aklamaya çalışırdı ama darbe girişimi yapan “yargının” başına “Milli” sıfatı eklenince suçları ört bas olmuyor. Siz de,İngiltere ve ABD Anayasasının arkasına sığınan Yargıtayın “Milliliği” kadar Millisiniz.”

Erkan Baş’tan ‘ortak tavır’ çağrısı! “Yargıtay’ın kararı Anayasa’yı çiğneme girişimidir”

GÜRSEL TEKİN: AKILDIŞI TEZLERİNİZİ MİLLİ TEZ DİYE SAVUNMAYIN

Eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise Mehmet Uçum’un tezlerini “akıl dışı” olarak niteledi.
Gürsel Tekin, Mehmet Uçum’a verdiği yanıtta, “Mehmet Uçum sen “batıcı” ve “neoliberal” zihniyet arıyorsan Anayasayı uygulayan Anayasa Mahkemesi’ne değil, Dünya Ekonomik Forumu’na katılacak Mehmet Şimşek’e bakacaksın. Bu millete yalan söylemeyin. Akıl dışı tezlerinizi “milli tez” diye satmaya çalışmayın. Ekonomiyi batırdınız, devleti batıramayacaksınız” ifadelerine yer verdi.

CHP Adalet Nöbeti başlatıyor: Halkı bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz