Erkan Baş’tan ‘ortak tavır’ çağrısı! “Yargıtay’ın kararı Anayasa’yı çiğneme girişimidir”

Yayın tarihi: 8 Kasım 2023 Çarşamba 9:31 pm - Güncelleme: 9 Kasım 2023 Perşembe 12:47 am

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay’ın AYM’nin hak ihlali kararını tanımayan kararı ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin yurttaşlara ve siyasi partilere ‘tavır alma’ çağrısı yaptı. Baş, “AYM kararına uyulmaması kararı alması açıkça Anayasa’yı çiğneme girişimidir” dedi.

Yargıtay, AYM’nin TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmederek, karara imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay’ın AYM’nin vesayet makamı gibi davrandığı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerini tehdit ettiği iddia edilen karara TİP Genel Başkanı Erkan Baş’tan tepki geldi.

Kararı ‘Yargıtay’ın Anayasa’yı çiğneme girişimi’ olarak nitelendiren Baş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa’nın açık ve net hükmüne rağmen “AYM kararına uyulmaması” kararı alması açıkça anayasayı çiğneme girişimidir.

Herhangi bir makamın, “Anayasa ve Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyoruz” açıklaması yapması, üstelik Anayasaya ve yasalara uygun olarak aldıkları bir karar nedeniyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yetmezmiş gibi bir de TBMM’ni tehdit etmesi açık bir darbe girişimidir!

Tüm yurttaşlarımızı, tüm siyasi partileri bu paralel yargı darbesi girişimi karşısında ortak tavır almaya çağırıyorum.

Merkez Yürütme Kurulumuz birazdan bu konu hakkında görüşmek üzere olağanüstü toplanacaktır.

TİP: YARGITAY DARBESİNE GEÇİT VERMEYECEĞİZ!

Türkiye İşçi Partisi(TİP) de Yargıay 3. Ceza Dairesi’nin bu tavrına “Yargıtay darbesine geçit vermeyeceğiz” başlıklı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

TİP’in sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Milletvekilimiz Can Atalay hakkında verdiği kararla Anayasayı ihlal etmiş, anayasal düzeni ortadan kaldırmak anlamına gelen bir darbe girişiminde bulunmuştur! Bu kararı hukuki açıdan değerlendirmek mümkün değildir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’ni feshetmek, Anayasal düzeni ortadan kaldırmak, Yargıtay eliyle açık bir darbeye yeltenmek demektir! Yargıtay’ın darbe girişimi karşısında tek bir geri adım atmayacağız. Hiçbir karar halkın iradesinin, hukukun ve Anayasanın üzerinde olamaz.”

Yargıtay’dan skandal karar! Can Atalay kararına imza atan AYM üyelerine suç duyurusu