Meclis darbesine karşı yürüyen HDP’li vekillere polis müdahalesi

Yayın tarihi: 5 Haziran 2020 Cuma 11:31 am - Güncelleme: 5 Haziran 2020 Cuma 5:53 pm

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından tutuklanmasına ilişkin yapılacak basın açıklamasına polis müdahale etti.

Parlamento darbesi: Bahçeli çağrı yapmıştı, üç milletvekilinin vekilliği düşürüldü

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla Meclis’te açıklama yaptı.

‘CEMAATİN KARARLARI AKP ELİ İLE UYGULANIYOR’

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’na ceza veren hakimler FETÖ suçlamasından cezaevindelerdir. Cemaatin verdiği kararlar AKP eli ile uygulanıyor. HDP’ye ne kadar saldırılarsa saldırsınlar HDP gücünü haklılığından alıyor. Darbeciliğe karşı boyun eğmeyeceğiz. Bu güne kadar nasıl bu mücadeleyi sürdürdüysek bu ülkeye demokrasi yerleşene kadar devam edeceğiz” dedi.

HDP’den CHP’ye: Bütün tabloyu göz önünde değerlendirmeli

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Vekiller, yapılan açıklamanın ardından Kızılay’da bulunan Güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti. Polis, HDP’li vekillere müdahale etti. Milletvekilleri sivil iki kişinin provokatörlük yaparak saldırdığını söylerken, HDP’li milletvekili Rıdvan Turan’ın ceketi yırtıldı.

Burada polis ile vekiller arasında dikkat çeken diyaloglar yaşandı. Polisin yüzü Güvenpark’a dönük olan vekillere “Arkanızı dönün, açıklamanızı yapın, bize güvenebilirsiniz” demesi üzerine HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Sizi mi sırtımızı vereceğiz” yanıtını verdi ve polise güvenmediklerini ifade etti.

‘DARBECİ İKTİDAR’

Milletvekilleri ellerinde “Darbe var” dövizleri taşırken sık sık “Darbeci iktidar” sloganı atıldı.

Bakanlık önünde açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, darbeleri sadece apoletlilerin yapmayacağını, sivillerin de darbe yapabileceğini kaydederek, AKP iktidarını “darbecilikle” suçladı. Oluç parti ile devletin bütünleştiğine dikkat çekerek, “Muhalif olarak herkesi devlet düşmanı olarak görüyorlar. AKP ve MHP iktidarı azınlığa düşmüş olmasına rağmen kendine muhalif olan herkesi cezaevine göndermektedir” dedi.

Oluç emniyetin açıklama yapmalarını engellemesine de tepki göstererek, “Taşıdığımız dövizin anlamını ortaya çıkardı. Bugünkü iktidar demokratik siyasete darbe yapmaktadır. 3 vekilin, vekilliği Anayasa Mahkemesi’ndeki yargı süreci tamamlanmamış olmasına rağmen Saray’dan verilen emirle düşürüldü. AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı sıfatıyla yasama üzerinde tahakküm kurdu” diye konuştu.

Açıklamanın ardından milletvekilleri “Darbeci iktidar” sloganı atarak Meclis’e geri yürüdü.

Lady Gaga’dan Instagram kararı

Satılamayan şaraplar temizlik ürününe dönüştürülecek!