Parlamento darbesi: Bahçeli çağrı yapmıştı, üç milletvekilinin vekilliği düşürüldü

Yayın tarihi: 4 Haziran 2020 Perşembe 3:27 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2020 Perşembe 11:03 pm

Meclis Başkanlığı Divanı’nda yapılan görüşmeler sonucunda CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP’li Musa Farisoğlu ve Leyla Güven’in milletvekillikleri düşürüldü. CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, bunun ‘parlamentoya bir darbe’ olduğunu ifade ederken, HDP milletvekilleri de kararı protesto etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısı yapmıştı.

Meclis Genel Kurulu’nda yargı kararı okunarak HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğlu ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliği doğrudan düşürüldü. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, anayasaya aykırılık itirazında bulundu. Altay, CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında yargı incelemesinin devam ettiğini belirtti.

Meclisteki darbede dikkat çeken MHP detayı

‘PARLAMENTO DARBESİ’

CHP ve HDP, fezlekeler okunmadan önce usul tartışması isteyerek itirazlarını sıraladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yapılanın parlamentoya bir darbe olduğunu söyledi. Altay, “Enis Berberoğlu’nun yargıtayda onaylanan cezası ile ilgili AYM’ye başvurusu var. AYM daha üç gün önce Enis Berberoğlu’ndan belge istedi. Daha süreç bitmedi. Geçmişte sayın Binali Yıldırım Meclis Başkanı iken bu konuda ülkedeki herkesin üstatlığını kabul ettiği üç Anayasa hukukçusundan mütaala istemişti. Burada da yargılamanın bitmediği belirtildi. Yapılan şey hukuksuzdur” dedi.

BAHÇELİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

MHP lideri Devlet Bahçeli, geçtiğimiz günlerde yeni kurulan partilere milletvekili transferinin önlenmesi için Seçim Siyasi Partiler Yasası değişikliğinin yanı sıra “Milletvekilleri dokunulmazlığı ile ilgili beklentiler karşılanmalıdır” çağrısı yapmıştı.

Muhalefetten tepki: Millet iradesine kumpas

KARARI VEREN HAKİMLER FETÖ’DEN TUTUKLU

Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliğinin düşürülmesine neden olan davaların hakim ve savcıları FETÖ’den ceza alan isimlerden oluşurken, bu gerekçeyle yapılan yeniden yargılama talepleri kabul edilmedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Hukuksuzluğu meşrulaştırma derdindeler. Daha dün FETÖ’yü savunanlar bugün hukuksuzluğu meşrulaştırmak istiyor. Bu iktidar darbecidir. Hukuku, insanlığı esas almıyor. İktidarın halk iradesi ile ilgili hiçbir işi kalmamıştır. Milletvekillerimize bu hapis cezasını verenler şu an FETÖ’den içerdeler. Müebbet hapis cezası aldılar. En iyi kaynağınız FETÖ’dür. Ceza verenlerin hapiste olduğu bir davada yeniden yargılanma talebini kabul etmediniz ve milletvekilliklerini düşürüyorsunuz” diye konuştu.

Milletvekilliklerinin düşürülmesine HDP’den ilk tepki: Bu iktidar darbecidir

AKP’li Cahit Özkan ise fezlekelerin okunmasını usulüne uygun olduğunu söyledi. AYM’deki ve AİHM’deki başvurulara rağmen yargı kararının kesinleştiğini savunan Özkan, “AYM, Meclis’in bu kararı almasını engelleyemez. Meclis Başkanı bu kararları okumazsa İçtüzüğü çiğner” dedi.

Berberoğlu’ndan ilk açıklama: Cezamın kalanını yatmak üzere cezaevine teslim olacağım

‘MECLİS’TE DARBE VAR’

Kararı protesto eden vekiller, “Meclis’te darbe var”, “Darbeci AKP” ve “Faşizme karşı omuz omuza”, sloganları attı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN İLK TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı ilk açıklamada, “Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz sivil darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz” dedi.

ENİS BERBEROĞLU: CEZAMI YATMAK ÜZERE TESLİM OLACAĞIM

Meclis Genel Kurulu’nda alınan kararla milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu’ndan ilk açıklama geldi. Kararın kendisi için sürpriz olmadığını söyleyen Berberoğlu, “Demokrasi için bedel ödenecekse ilk önce CHP’liler öder” dedi. Berberoğlu, cezasının kalanını yatmak için cezaevine gireceğini söyledi.

LEYLA GÜVEN: DARBELER YALNIZCA SİLAHLA OLMUYOR

Vekilliği düşürülen bir diğer isim HDP’li Leyla Güven ise, “Darbeler yalnızca silahla olmuyor” dedi.

 

 

Zaman aşımına bir gün kalmıştı…15 yaşında öldürülen Çağla’nın davasında flaş gelişme

48 saatte dikilen kaçak villanın yıkımı tamamlandı