HDP’den CHP’ye: Bütün tabloyu göz önünde bulundurmalı

Yayın tarihi: 5 Haziran 2020 Cuma 4:00 pm - Güncelleme: 5 Haziran 2020 Cuma 4:47 pm

Üç milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesinin ardından tutuklanmalarıyla ilgili basın toplantısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kazandığımız hiçbir mevziiyi AKP’ye terk etmeyeceğiz” dedi. CHP’ye yönelik açıklamada bulunan Mithat Sancar da,  “Bütün tabloyu göz önünde bulunduran değerlendirme yapmalı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğlu ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun vekilliklerinin düşürülmesinin ardından tutuklanmalarına ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Milletvekilliği düşürülen Musa Farisoğulları, Leyla Güven ve Enis Berberoğlu tutuklandı

‘SEÇİMLE ELDE EDEMEDİĞİNİ BASKIYLA ALMAYA ÇALIŞAN BİR ZİHNİYET OLMAYA ÇALIŞIYOR’

“AKP hükümeti seçimle elde edemediğini, kazanamadığını, baskıyla, zorla, darbelerle, muhalefetin elinden almaya çalışan bir zihniyet olmaya çalışıyor” diyen Pervin Buldan’ın açıklamaları şöyle:

“AKP’nin darbesidir. Bu darbe süreci uzun süredir Türkiye’de devam eden, süre gelen ve yönetim şekli halini almıştır. AKP hükümeti seçimle elde edemediğini, kazanamadığını, baskıyla, zorla, darbelerle, muhalefetin elinden almaya çalışan bir zihniyet olmaya çalışıyor. AKP seçim dönemlerinde, yerel ve genel seçimlerde, muhalefetin, özellikle HDP’nin seçime girdiği her yerde büyük bir hezimet ve kayıp yaşamış, zorla ve hileyle iktidarını ayakta tutmaya çalışmıştır. Özellikle son dönemlerde iktidarın kazandığı hiçbir seçim meşru değildir. Her seçim binlerce hilenin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu yerel ve genel seçimler için geçerlidir.

Meclis darbesine karşı yürüyen HDP’li vekillere polis müdahalesi

‘HALKIN İRADESİNE DARBE’

Dün yapılan darbe, tıpkı 4 Kasım’la eşdeğerdir, 20 Temmuz OHAL darbesinden hiçbir farkı yoktur, 2 Mart DEP’li vekillere yapılan darbeden hiçbir farkı yoktur. Darbelere karşı çıkanlar, seçimle gelen seçimle gitmeyi esas alanlar, halkların iradesine darbe vurmuştur. Leyla Güven’in tutuklanması, Kürt halkı başta olmak üzere Hakkari halkının iradesine darbedir, Musa Farisoğulları’nın tutuklanması, Kürt halkı ve Diyarbakır halkının iradesine darbedir. Enis Berberoğlu’nu tutuklanması da Türkiye ve İstanbul haklının iradesine büyük bir darbedir.

‘KAZANDIĞIMIZ HİÇBİR MEVZİYİ AKP’YE TERK ETMEYECEĞİZ’

Darbelerle, baskılarla, şiddet politikasıyla AKP istediğini elde edemeyecektir. Bizler Türkiye’de siyaset yapan demokrasi güçleri olarak, Türkiye’nin demokratikleşmesi, barışı, özgürlükler için mücadele eden partinin eş genel başkanları olarak, biz kazandığımız hiçbir mevziiyi AKP’ye terk etmeyeceğiz. TBMM’de tek bir kişi bile kalsak, bu mücadele devam edecek. Bu darbe sadece TBMM’ye değil, yerellerde seçilmiş olan belediye eşbaşkanlarımıza da uygulanıyor. Belediyelerimiz teker teker gasp edildi ama tek bir belediyemiz kalana kadar mücadelemiz devam edecek.

‘YAPILANIN SADECE HDP’YE YAPILDIĞI DÜŞÜNÜLMEMELİDİR’

Tam da demokrasi güçlerinin birlikte hareket etmesi gereken bir sürece giriyoruz. Birlikte mücadele ve hareket etmezsek, AKP’nin faşizmi, darbe anlayışı her yere sirayet edecek, herkesi etkisi altına alacak, herkes tecrit altında yaşayacaktır. Tam da demokratik mücadele yol ve yöntemlerini tartışmanın zamanıdır. Yapılanın sadece HDP’ye yapıldığı düşünülmemelidir. Türkiye’nin bütününe, herkese yapılmıştır. Yapılan bu darbeyi asla tanımadığımızı, tutuklu vekil arkadaşlarımızın, Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın ve diğer arkadaşlarımızın da Leyla Güven ve Musa Farisoğulları gibi, halklarımızın iradesi olduğunu bir kez daha ifade etek istiyoruz. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi belirtmek istiyoruz.”

MİTHAT SANCAR: SÜREÇ 7 HAZİRAN’LA BAŞLADI

Buldan’ın ardından açıklamaya devam eden Mithat Sancar ise 7 Haziran 2015 seçimlerini hatırlatarak, “Seçimi kaybeden AKP o günden bu güne siyasi darbe planı hazırladı. İlk aşama 7 Haziran seçimlerini sonuçlarını geçersiz kılmaktı. Kaos ortamı yaratıp erken seçim kararı aldı. 1 Kasım’da seçime gidildi. Bugün 5 Haziran önemli bir yıl dönümü. AKP’nin başlattığı darbe sürecinin önemli bir işareti yaşanmıştı. Diyarbakır mitingimize bombalı saldırı yapılmıştı” diye konuştu.

‘ELİNDEKİ BÜTÜN İMKANLARI HDP’Yİ TASFİYE ETMEK İÇİN KULLANIYOR’

AKP iktidarının 15 Temmuz darbe girişimini “Allah’ın lütfu” sayarak 20 Temmuz “darbesini” gerçekleştirdiğini kaydeden Sancar, AKP’nin elindeki bütün imkanları HDP’yi tasfiye etmek için kullandığını belirterek, şunları ekledi:

“HDP ve ya onun öncesi partiler bu tür yöntemlerle susturulamaz. HDP ve bu siyasi geleneğin diğer temsilcileri diz çöktürülemedi. HDP de diz çökmeyecektir. Bu yöntemlerin hiçbiri en ufak şekilde kararlılığımızı etkilemez.”

“Demokratik siyasette bütün meşru yollarla darbeci zihniyete karşı mücadelemiz devam edecektir. Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven ve Diyarbakır Milletvekilimiz Musa Farisoğulları’nın şahsında Kürt halkına diz çöktüreceğini düşünenler yanılmaktadır.”

SANCAR: BİZ TÜRKİYE HALKLARINA GÜVENİYORUZ

Sancar, CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle de İstanbul seçmeni ve Türk halkının iradesinin “gasp edildiğini” söyleyerek, “Bu darbe Türkiye halklarının iradesinin gasp etme girişimidir. Buna karşı halkların ortak mücadelesi gerekir. Biz Kürt halkının inanç ve kararlılığına sonsuz güveniyoruz. Türkiye halklarına güveniyoruz. Biz kendi gücümüzle mücadeleyi sürdüreceğiz ancak bu mesele sadece HDP meselesi olarak görülemez” dedi.

‘CHP TABLOYU GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI’

“Darbeye karşı demokrasi bloğu kuralım” diyen Sancar, demokrasi bloğunu kurmaya hazır olduklarını ekleyerek, herkese ‘sorumlu hareket etme’ çağrısında bulundu. Sancar CHP’nin milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin tutumunu “Demokrasi güçleri değerlendiriyorlardır. Biz çağrının ortak mücadeleden geçtiğini vurguluyoruz” diye değerlendirerek, CHP’ye yönelik “Bütün tabloyu göz önünde bulunduran değerlendirme yapmalı. Dünkü açıklamada milletvekillerimizin isminin geçmemiş olmasını doğru bulmuyoruz. Tabloyu görmemiş olmaları iktidarın siyasi oyunlarını kolaylaştırır. CHP kurullarında bu meseleyi ayrı değerlendirdikten sonra farklı bir tavır da koyabilir” ifadelerini kullandı.