Leyla Zana’nın ödülleri suç sayıldı!

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2023 Cumartesi 9:33 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2023 Cumartesi 9:33 am

Eski milletvekili Leyla Zana 7 Eylül’de hakim karşısına çıkacak. Zana, hakkında hazırlanan iddianamede uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüller “suç unsuru” olarak yer aldı.

Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde eski milletvekili Leyla Zana hakkında  dava açıldı. İddianamede, Zana’nın uluslararası kuruluşlardan aldığı ödüller Türk Ceza Kanunu’nun 325/1 maddesinde yer alan “Düşmandan unvan ve benzeri payeler kabulü” kanunu gereği gereği “suç” olarak gösterildi.

İddianamede yer alan “Düşmandan unvan ve benzeri payeler kabulü” başlıklı ceza kanunu maddesinde, “Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletten akademik derece veya şeref, unvan, nişan ve diğer fahri rütbe veya bunlara ait maaş veya başka yararlar kabul eden vatandaşa bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir” ifadeleri yer alıyor.

‘TÜRKİYE HANGİ ÜLKELER İLE SAVAŞ HALİNDE?’

Konuyla ilgili konuşan Leyla Zana’nın avukatı İbrahim Çeliker, Türkiye’nin hangi devletlerle savaş halinde olduğunu sordu.

Çeliker, “Türkiye hangi ülkelerle savaş halinde? Biz bunu bilmiyoruz. Sayın Zana’nın aldığı hangi ödül suç kaynağı olabilir? Türkiye hangi ülkeye savaş açmış durumda? Bunların açıklanması gerekiyor. Sayın Zana’nın aldığı bahse konu ödüller, insan hakları üzerine Avrupa ülkelerinden ve Amerika’dan verilen ödüller” dedi.

Leyla Zana, 1994 yılında Thorolf Rafto ödülünü insan hakları alanında aldı.  1995 yılında, Avrupa Konseyi tarafından Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. Aynı yıl Aachen Barış Ödülünü ve Bruno Kreisky Ödülünü alan Zana, 1998 yılında Amerika İnsan Hakları Derneği’nden Serbestlik Madalyası aldı.

Zana, 2004 tarihinde Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë tarafından Paris Şehri Gümüş Madalyasını aldı. Ayrıca Fransa’da Paris, İsviçre’de Cenevre şehirleri tarafından “Onursal Vatandaş” seçildi. 2010 yılında da Mele Mustafa Barzani ödülü alan Zana, uluslararası birçok kurum tarafından ödüle layık görüldü.

İDDİANAMEDE ORHAN DOĞAN  DA VAR

Avukat İbrahim Çeliker, iddianamede eski DEP milletvekili Orhan Doğan ve 1991 yılında öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın anma programlarına katılmanın suç olarak gösterildiğini söyledi. ilişkin ise avukat İbrahim Çeliker şunları söyledi:

“ANLAŞILMIYOR” İBARESİ

Çeliker, iddianamenin birçok yerinde “anlaşılmıyor” ibaresinin geçmesini, düzgün bir çözümlemenin yapılmamasına ve eksik bir soruşturmanın yürütülmesine bağladı.

Leyla Zana’ya açılan dava 7 Eylül 2023 tarihinde görülecek