Kulis: ‘Erdoğan, başarısızlığının faturasını 3 bakana kesecek’

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2021 Perşembe 10:00 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2021 Perşembe 10:00 am

Kulis bilgilerine göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke yönetimindeki başarısızlığının faturasını 3 bakana kesecek. Görevlerinden alınacağı konuşulan bakanların Saray’ın çizgisini değiştirmeyeceği söyleniyor.

Türkiye’yi ekonomik krize sürükleyen AKP iktidarı, ülkeyi yönetemiyor oluşunu koronavirüs salgını, enflasyon ile mücadele gibi konularda da gösterdi. Orman yangınlarıyla beraber eleştirilerin odağı haline gelen Erdoğan’ın bu başarısızlığının faturasını 3 bakana keseceği söyleniyor.

BirGün’den Zilan Akay’ın haberine göre, Ankara’da gidecekler arasında üç isim öne çıkıyor. Bunlardan biri olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un durumu kesinleşmiş gibi. İstifası yazılıp çizilmeye başlandı ve bugüne kadar da yalanlanmadı. Diğer iki isim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli. Hem Koca’nın hem de Pakdemirli’nin bakanlıkları için sıcak günlerin yaşandığı bir zamanda görevden alınması beklenmiyor. Tüm yandaş medyanın başarı öyküsü çıkarmaya çalıştığı bir periyotta bakanlardan vazgeçilmesi mümkün değil. Üstelik “Güçlü Türkiye” illüzyonu sürdürülürken böyle bir değişlik hiç akıllıca değil.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in kendisine sorulan bir soru üzerine, “Cumhurbaşkanı’mızın takdirinde bir konu bu. Ne zaman, nasıl yapılacağı tamamen Cumhurbaşkanı’mızın takdiridir” yanıtı meselenin gündemde olduğu ama bugünden planlanan bir şey olamadığını da gösteriyor. Şurası çok açık; Erdoğan’ın kafasındaki kabine değişikliği bu isimlerle sınırlı değil. Üstelik Koca dahil görevden aldığı anda sorun yaratacak tek bir isim bile yok. Cumhur İttifakı uzun süredir eriyen seçmen kitlesini korumak için çözüm arıyor. İçeride ve dışarıda atacağı adımlar Erdoğan’ın kafasındaki çözüme destek verecek nitelikte olacak.

Süleyman Soylu: AKP içinde ciddi rahatsızlığa yol açtığı biliniyor. Erdoğan’ın yenilenme görüntüsünde ilk gidecekler arasında yer alıyor. Süleyman Soylu kendisiyle ilgili bu durumun farkında. Erdoğan ve AKP dışında bağımsız bir tavır sergilemeye devam ediyor.

Hakan Fidan: Soylu sonrası bakanlık için adı geçiyor. İçişleri Bakanı olmazsa da kabinede olacağı yüksek sesle konuşulmaya başladı.

Hulisi Akar: Etkisi artıyor. Kabinede güçlendi. Yeni dönemde daha da öne çıkması bekleniyor.

Mevlut Çavuşoğlu: Uzun süredir Erdoğan’ın dış politikasını yürüttü. Değişen dış politika ekseninde sıkıntı yaşayabileceği konuşuluyor.

Berat Albayrak: Geri dönmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomi yönetiminde etkisi devam ediyor. Geniş bir kabine revizyonunda pozisyonun resmileşmesi bekleniyor.

Kulis: AKP’nin 128 maddelik yeni anayasa çalışmasının ayrıntıları ortaya çıktı