Krizin hesabını öğretmenler bile yapamadı! Borç gırtlağa dayandı ek iş dönemi başladı

Yayın tarihi: 4 Eylül 2023 Pazartesi 9:49 am - Güncelleme: 4 Eylül 2023 Pazartesi 9:51 am

Yüksek enflasyon karşısında Türk lirasının alım gücü her geçen gün düşerken, öğretmenler düşük maaş zammı sebebiyle güçlükle geçiniyor. CHP’li Muhip Kanko, öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun borçlu olduğunu ifade ederken, üçte birinin ise ek işle geçindiğini söyledi.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, bütün sektörlerde derinden hissediliyor. Hemen hemen her ürüne her geçen gün yeni bir zam gelirken, vatandaşlar ay sonunu göremiyor. Krizden en çok etkilenen mesleklerden biri de öğretmenler. Düşük maaş zammı sebebiyle geçimleri zorlaşan öğretmenlerin üçte birinin ek işe yöneldiği öğrenildi.

Öğretmen maaşlarına düşük oranda zam yapılması, kamudaki maaş adaletsizliğini daha da artırdı. 2002’de asgari ücretin 3.45 katı olan öğretmen maaşı 2023’te asgari ücretin 1.88 katına kadar geriledi.

“ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 95’İ BORÇLU”

Sözcü’ye konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, “Öğretmenlerin yüzde 95’i kredi kartı borçlusu ve yüzde 90’ının da bankalara borcu var. Üçte biri ise ek iş yapıyor. Öğretmenin maaşı yetmiyor, geçinemiyorlar” dedi.

AKP yönetimindeki Türkiye’de öğretmenlerin borç batağına saplandığını, mesleğin itibarsızlaştırıldığını belirten Kanko, şunları söyledi:

“Sözleşmeli, vekil öğretmenlik uygulamalarıyla sosyal ve özlük hakları ellerinden alınan eğitim emekçilerinin sorunları çığ gibi büyüyor. 2002 yılından bu yana öğretmen maaşları asgari ücrete oranla yüzde 46 oranında düştü. Asgari ücrete oranla maaşı eriyen eğitim emekçisi öğretmenlerimizin bugünkü koşullara göre en düşük 39 bin 336 TL maaş alması gerekirken mesleğe yeni başlayan sözleşmeli bir öğretmene 21 bin 500 lira maaş verilmektedir. Bir ay boyunca 144 saat derse giren ücretli bir öğretmen ise ay sonunda en fazla 8 bin 280 TL alıyor.”

“VERGİ MÜFETTİŞİ ÇAYCIDAN DAHA AZ MAAŞ ALIYOR”

Yaşanan maaş sorununun öğretmenler dışında memurları da etkilediğini kaydeden Muhip Kanko, “Son düzenleme ile kamu kurumlarındaki temizlik görevlisi, çaycı, şoför gibi işçi kadrosunda çalışanlar, üniversite mezunu çalışanlardan daha yüksek maaş almaya başladı. Üniversitede doktor unvanlı bir akademisyen, temizlik görevlisinden, vergi müfettişi çaycıdan, mühendis de yanında çalışan işçiden daha düşük maaş alıyor” dedi. Kanko, dünyanın hiçbir yerinde ilkokul mezunu bir temizlik personelinin doktoralı bir akademisyenden daha yüksek maaş alamayacağını belirtti.

İllere yazı gönderdildi! Öğretmenlere ‘tek tip’ kıyafet dayatması