Arzu Çerkezoğlu Taksim yasağının anlamını anlattı

Yayın tarihi: 30 Nisan 2024 Salı 9:42 pm - Güncelleme: 30 Nisan 2024 Salı 10:46 pm

Haber: Ceren Ural

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Taksim‘i engellemek demek milyonlarca işçiyi açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkum edeceğim demek aslında” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin 2023 yılı Aralık ayında vermiş olduğu karara rağmen İstanbul’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim Meydanı’na uygulanan yasak ve ablukaya dair tepkiler devam ediyor.

Burçin Atılgan’ın sunduğu Söz Bizde programına konuk olan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu(DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Taksim Meydanı’na yönelik uygulanan bu yasağa tepki gösterdi.

ERDOĞAN’A “MARJİNAL GRUPLAR” YANITI

AKP’nin halkın geçinmekte zorlandığı ekonomik koşulların devamını sağlamak amacıyla Taksim Meydanı’nı yasakladığı değerlendirmesinde bulunan Arzu Çerkezoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Taksim’e çağrı yapanlara yönelik kullandığı “marjinal gruplar” sözüne de yanıt verdi.

TELE1’e açıklamalarda bulunan Çerkezoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Hükumet, yerel seçimler sonrası kemer sıkma politikaları diyerek IMF’nin alkışları arasında gelirde adaletsizliği de, vergide adaletsizliği de büyütecek, temel kazanılmış haklara dönük ciddi saldırıların olacağı bir süreci Orta Vadeli Program’da açıkça yazdıkları bu politikaları hayata geçirmeye hazırlanırken bizim 1 Mayıs’ta aslında yeni bir mücadele sürecini başlattığımız bu dönemde Taksim’de olmamızı engellemek aslında açıkça işçileri, emekçileri bu yaşam koşullarına, bu çalışma koşullarına mahkum etmekteki ısrarı sürdüreceklerinin de bir ibaresi aynı zamanda. Yani Taksim’i engellemek demek milyonlarca işçiyi açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkum edeceğim demek aslında. Taksim’i engellemek demek emeklileri 10 bin lirayla yaşamaya mahkum edeceğim demek. Bu politikalarda ısrar demek. Bu açıdan bakıldığında iktidar açısından böyle bir simgesel anlamı var. Her zaman söylenen marjinal gruplar ya da 1 Mayıs’a gölge düşürmek ya da güvenlik gerekçesi gibi ama her yıl aynı güvenlik gerekçesinin söylenmesi de bir gerekçe olmaktan çıkıyor. Bütün işçilerin 1 Mayısını Taksim’de kutlamasını sağlamak da bu ülkenin güvenlik birimlerinin, emniyetinin, İçişleri Bakanlığı’nın, hükumetinin görevidir.”

Merdan Yanardağ’dan Recep Tayyip Erdoğan’a Taksim yasağı sorusu

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Taksim’i engellemek demek milyonlarca işçiyi açlık sınırının altındaki asgari ücrete mahkum edeceğim demek aslında” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ