Koronavirüs salgınını fırsata çevirdi

Yayın tarihi: 16 Ocak 2022 Pazar 11:00 am - Güncelleme: 16 Ocak 2022 Pazar 12:28 pm

Koronavirüs salgının herkesi aynı derecede kötü etkilediğini söylemek doğru olmaz. İşte korona virüs salgınını fırsata çevirerek gelirlerini katlayan o şirket.

Koronavirüs sayesinde gelirlerini katladı! Koronavirüs uzun bir süredir hayatımızda. Ancak özellikle son birkaç haftadır artan vaka sayıları, her geçen gün katlanarak ilerleyen salgın herhalde insanları ve ekonomileri git gide daha büyük çıkmazlara sokacaktır. Bununla birlikte, ekonominin her kesiminin bu salgından aynı ölçüde olumsuz etkilendiğini söylemek doğru olmaz.

Hatta her şirketin olumsuz etkilendiğini bile söyleyemeyiz. Tıpkı Tayvanlı teknoloji devi TSMC’de olduğu gibi. TSMC, genel itibariyle farklı türlerde çip üretimi yapan büyük bir şirket. Ancak bu şirketi büyüklükten devliğe çıkartan olay, korona virüs salgınıyla birlikte baş gösteren çip tedarik sıkıntılarına bağlı olarak fiyatların artması oldu.

 

Koronavirüs salgını

Taleplere yetişemeyen, bunun çözümlerinden biri olarak fiyat artışına gitmesine rağmen yine de talepte belirgin bir azalışla karşı karşıya kalmayan TSMC, bu sayede gelirlerini önceki dönemlere göre katlamış durumda.

Yılın dördüncü çeyreği itibariyle 15,74 milyar dolarlık rekor bir hasılat açıklayan TSMC, bu hasılatın 6 milyar dolarının ise faaliyet karı olduğunu duyurdu. Bunun anlamı, şirket faaliyet karı tam %17 dolaylarında artış gösterdi.

Şüphesiz bu artışın arkasında yatan en önemli teknoloji artan 7nm ve altındaki çip talepleri. Bilindiği üzere şirketin en önemli müşterileri arasında Apple, Nvidia ve AMD gibi dünya devleri geliyor. Sadece Apple’ın geçtiğimiz yıl TSMC’ye 11 milyar dolardan fazla ödeme yaptığı düşünüldüğünde, şirketin nasıl bir durum içerisinde olduğu çok daha iyi anlaşılacaktır.

Sıfır otomobil fiyatları düşecek mi? İşte yanıtı